Kostnader ved kontantuttak utenlands
De to vanligste kostnadene man møter på når man tar ut penger i utlandet er uttaksgebyrer og valutapåslag.
Uttaksgebyr er den kostnaden du må betale for å ta ut penger i for eksempel en minibank. Kostnadene ved uttak i minibank kan bestå av et fast beløp per uttak eller en prosentvis gebyr, basert på det beløpet du tar ut. Enkelte bruker også en kombinasjon av et lite fast beløp, samt 1-4 % av uttakssummen.
Det er altså kredittkortutsteder som bestemmer hvorvidt dette er noe du skal betale for eller ikke, og hvor mye.
Valutapåslag - velg lokal valuta i utlandet
Den neste kostnaden kortutstederne pålegger deg i utlandet er valutapåslag. Valutapåslag, eller omregningsavgift, er den kostnaden du må betale for å handle i utenlandsk valuta.
Det er betalingsnettverkene som står for kursomregningen. De mest kjente betalingsnettverkene er Mastercard og Visa. Fra du tar ut penger eller betaler, til transaksjonen er gjennomført, må pengene gjennom flere ledd. I denne perioden kan kursen svinge, så valutapåslaget er en ekstra sikkerhet mot tap for betalingsnettverkene.
Valutapåslag vil kunne forekomme både ved bruk og uttak, og er dermed vanskeligere å unngå når man betaler i lokal valuta. Påslaget ligger normalt sett mellom 1,75 % og 2 % av uttaks- eller brukssummen.
Du har sikkert lagt merke til at du i minibanken får valget mellom å belaste kortet i norske kroner eller i lokal valuta. Selv om man må betale valutapåslag, er det som regel alltid billigere å betale lokal valuta i utlandet istedenfor norske kroner. Dette gjør du ved å velge alternativet «without conversion».
Se opp for minibankens egne gebyrer
Til tross for at du har kredittkort med gebyrfrie uttak og lave valutapåslag, er det dessverre slik at minibankene kan ha egne, kostbare uttaksgebyrer på toppen av det hele. Har minibanken et eget gebyr kan hverken gebyrfritt kredittkort eller uttak i lokal valuta stoppe dette, og det er da du som selv må betale for disse.
Det er ofte de «uavhengige» minibankene som krever de høyeste gebyrene. Heldigvis er minibanker lovpålagt å informere om hva de eventuelt krever av gebyr.
Renter ved minibankuttak
Som regel vil du ha et sted mellom 30 og 50 dager på å betale ned utestående beløp på kredittkortet før rentene begynner å løpe. Det er viktig å merke seg at dette ikke nødvendigvis gjelder når du tar ut penger med kredittkortet - med de aller fleste kredittkort vil nemlig rentene begynne så fort uttaket er gjort.
Selv om ditt kredittkort er et såkalt gebyrfritt kredittkort, er det en stor sannsynlighet for at rentene løper allerede fra uttaksdato. Kredittkortbruken blir ikke så kostnadsfri som du kanskje hadde sett for deg. Likevel er det viktig å skille mellom gebyrer og renter.
Skal du slippe unna disse rentene, bør du umiddelbart tilbakebetale uttaksbeløpet til kredittkortet. Det er med andre ord vanskelig å slippe unna å betale noe som helst når det kommer til uttak i utlandet, men det er fortsatt bevisste grep man kan gjøre for å minimere disse kostnadene.
Hvordan unngå høye uttaksgebyrer i utlandet
Man kommer altså ikke helt unna valutapåslaget ved kontantuttak i utlandet, uansett hvilket kredittkort du går for. Norske kreditt- og debetkort er som regel kostbare når det kommer til dette, men satsen varierer også noe mellom de ulike kredittkortene.
Alternativet er å ikke ta ut kontanter i det hele tatt, men i mange land er man fortsatt helt avhengig av å bruke kontanter, så her må man nok velge et annet alternativ.
Du kan derimot styre unna uttaksgebyret gjennom en rekke kredittkort, som vi nå skal se nærmere på.
Oppsummering
Selv om det stadig blir mindre nødvendig med kontanter, er det fortsatt ofte vi er helt avhengig av det i utlandet. Dersom du ikke er obs på de ekstra gebyrene som kan komme ved å ta ut kontanter i utlandet, kan det fort bli noen kroner dyrere enn du opprinnelig hadde tenkt.
Det er ikke uvanlig at kredittkortene har uttaksgebyrer, men det finnes også alternativer uten dette. Valutapåslag derimot, slipper vi nok dessverre ikke unna. I tillegg vil man kunne oppleve løpende renter allerede fra uttakstidspunktet. Så helt gratis vil det nok aldri kunne bli ved kontantuttak i utlandet.
Undersøk alltid hvilke gebyrer og vilkår ditt kredittkort har i god tid før du reiser på ferie. Skulle det vise seg at det har høye gebyrer, kan du enkelt bestille og sammenligne flere av våre beste kredittkort for reise på Kortio.