Curve er et britisk selskap, og det fysiske kortet sendes fra Storbritannia. De leveres til hele EU-området, men hjemmesiden hvor kortet bestilles er foreløpig kun på engelsk. Ifølge denne er det nå 4 millioner brukere som har latt seg friste av Curve-løsningen hvor dette ene kortet erstatter dine øvrige fysiske kort.
For øyeblikket tilbys fire varianter av Curve-kortet: Curve Pay, Curve Pay X, Curve Pay Pro og Curve Pay Pro+. Det er altså sistnevnte som anses som «toppkortet». Det er støpt i metall, veier 18 gram og kommer i flere farger.
Det unike konseptet for Curve-kortene er altså at du kan lade det opp med andre Visa-kort og Mastercard du har i din besittelse. Det gjelder imidlertid ikke andre kort som for eksempel American Express.
Det startet med at du laster ned curve-appen til telefonen din. Appen er gratis for både iPhone og Android.
Bestilling av kortet utføres deretter fra denne appen. I dette tilfelle velger du altså Curve Pay Pro+. Når du har mottatt kortet, laster du opp de kortene du ønsker ved å skanne dem med mobilkameraet. I motsetning til de andre curve-kortene kan du skanne et ubegrenset antall Visa eller Mastercard inn i appen med Curve Pay Pro+.
Det er i appen du bestemmer hvilket kort du skal utføre den neste betalingen med. Du kan også legge inn regler slik at du bruker et drivstoffkort hver gang du fyller tanken.
Det er også innlagt en angrefrist dersom du skulle trekke feil kort. I Curve Pay Pro+ er denne fristen satt til 120 dager. Du kan altså tilbakeføre beløpet som er trukket med et bestemt kort, og belaste et annet i stedet.
Som et premium-kort skal Curve Pay Pro+ ha noen fordeler selv om det ikke er et kredittkort. Det gir seg utslag i et cashbackprogram og lounge tilgang.
Kortet gir 1 % cashback ved bruk på utvalgte steder. I Curve-kortet gjelder dette seks forretninger du velger blant en lang liste samarbeidspartnere. En del av disse holder ikke til i Norge, men vi finner blant annet aktører som IKEA, Burger King, Foodora, Netflix, Spotify og Amazon i oversikten.
Cashbacken gis i form av poeng som lagres på et eget curve-kort i appen.
Curve-kortene er tilrettelagt for betaling med Apple Pay, Samsung Pay og Google Pay. Det gjelder selv om ditt originale kort ikke støtter Google Pay eller noen av de andre løsningene.
Du kan dessuten ta ut inntil 13 000 kroner fra ATM-automater per måned på ukedager. Tar du mer enn dette, eller du tar ut penger i helgene, belastes det et gebyr.
Du får også loungetilgang på flyplasser, slik tilfellet bør være med premium kort.
Noen vil si at det er en ulempe at det ikke er en norsk distributør av disse kortene, men at man må forholde seg til et britisk selskap. Curve er imidlertid godt innarbeidet og har allerede en del norske brukere, så det bør ikke være noe stort problem.
Litt mer skeptisk kan man være til en månedlig avgift på 240 kroner i måneden, eller 2900 kroner i året. Til den prisen kan man også få et av de mer eksklusive kredittkortene som er tilgjengelige på markedet i dag. Det spørs om fordelene egentlig holder tritt med prisen.
Det kan også være begrensninger i utbetaling av bonuser tilknyttet spesifikke brukersteder. Hvis du for eksempel bruker Trumf Visa via Curve, teller den ikke de 2 % bonus som kjøpene i NorgesGruppens butikker skal gi. Kort som gir bonus på alle kjøp, fungerer derimot helt fint.
Har du diversifisert økonomien din ved å kombinere en rekke kort, virker Curve-konseptet ganske genialt. Det holder med telefonen og det ene kortet i lommen. Resten av kortene lar du ligge hjemme. At det også er mulig omgjøre hvilket kort du har brukt i ettertid, er noe å legge i vektskålen.
Det store spørsmålet er om 2900 kroner i året er verdt prisen. Forsikringene i seg selv har jo en verdi, men du har kanskje allerede reiseforsikring et annet sted?
Du har da et alternativ i Curve Pay Pro eller Curve Pay X. Disse har tilnærmet de samme funksjonene som Curve Pay Pro+, men med en lavere pris og færre fordeler. Det gebyrfrie Curve-kortet kan bare laste inn to kort, og med det forsvinner litt av vitsen etter vår mening.