Kostnader ved kontantuttak utenlands
De to vanligste kostnadene man møter på når man tar ut penger i utlandet er uttaksgebyrer og valutapåslag.
Uttaksgebyr er den kostnaden du må betale for å ta ut penger i for eksempel en minibank. Kostnadene ved uttak i minibank kan bestå av et fast beløp per uttak eller en prosentvis gebyr, basert på det beløpet du tar ut. Enkelte bruker også en kombinasjon av et lite fast beløp, samt 1-4 % av uttakssummen.
Det er altså kredittkortutsteder som bestemmer hvorvidt dette er noe du skal betale for eller ikke, og hvor mye.
Valutapåslag - velg lokal valuta i utlandet
Den neste kostnaden kortutstederne pålegger deg i utlandet er valutapåslag. Valutapåslag, eller omregningsavgift, er den kostnaden du må betale for å handle i utenlandsk valuta.
Det er betalingsnettverkene som står for kursomregningen. De mest kjente betalingsnettverkene er Mastercard og Visa. Fra du tar ut penger eller betaler, til transaksjonen er gjennomført, må pengene gjennom flere ledd. I denne perioden kan kursen svinge, så valutapåslaget er en ekstra sikkerhet mot tap for betalingsnettverkene.
Valutapåslag vil kunne forekomme både ved bruk og uttak, og er dermed vanskeligere å unngå når man betaler i lokal valuta. Påslaget ligger normalt sett mellom 1,75 % og 2 % av uttaks- eller brukssummen.
Du har sikkert lagt merke til at du i minibanken får valget mellom å belaste kortet i norske kroner eller i lokal valuta. Selv om man må betale valutapåslag, er det som regel alltid billigere å betale lokal valuta i utlandet istedenfor norske kroner. Dette gjør du ved å velge alternativet «without conversion».
Se opp for minibankens egne gebyrer
Til tross for at du har kredittkort med gebyrfrie uttak og lave valutapåslag, er det dessverre slik at minibankene kan ha egne, kostbare uttaksgebyrer på toppen av det hele. Har minibanken et eget gebyr kan hverken gebyrfritt kredittkort eller uttak i lokal valuta stoppe dette, og det er da du som selv må betale for disse.
Det er ofte de «uavhengige» minibankene som krever de høyeste gebyrene. Heldigvis er minibanker lovpålagt å informere om hva de eventuelt krever av gebyr.