Curve er et britisk selskap og har ikke noen representasjon i Norge. Det betyr at kortet må bestilles fra Storbritannia, og du må forholde deg til engelskspråklig kundeservice. De finansielle produktene fra Curve overvåkes av Financial Conduct Authority (FCA), som er det britiske motstykket til det norske Finanstilsynet.
Det er for øyeblikket fire curve-kort å velge mellom; ordinær Curve Pay, Curve Pay X, Curve Pay Pro og Curve Pay Pro+. Curve Pay Pro er altså nummer to på rangstigen etter Curve Pay Pro, noe som gjenspeiler seg i pris og inkluderte fordeler.
Ettersom vi ikke ha noe som ligner Curve i Norge, kan det være på sin plass med en nærmere forklaring.
Du har kanskje allerede flere kort liggende i lommeboka til forskjellig bruk. I det minste er det det vanlige bankkortet knyttet til din faste bank, samt et kredittkort som er utstedt av den samme banken. I tillegg kan du ha ett eller flere drivstoff-kort du bruker for å fylle bensin, et dagligvarekort du bruker på butikken og et Bank Norwegian-kort du får flypoeng med.
Det er der Curve Pay Pro kommer inn. Når du har fått dette kortet kan du nemlig laste inn dataene til alle dine Visa og Mastercard i dette. Du velger selv hvilket kort du vil bruke i den tilhørende appen som du styrer med mobiltelefonen. Dette kan endres foran hver transaksjon, eller du kan lage regler for bruk av kort knyttet til en forhandler. For fylling av drivstoff vil for eksempel alltid det tilhørende drivstoffkort kunne belastes.
Dette betyr at det holder å ta med seg Curve Pay pro, og at resten av kortstokken kan ligge igjen hjemme.
En interessant tilleggsfunksjon på Curve Pay Pro, er at du i ettertid kan endre hvilket kort du har brukt til en spesiell transaksjon.
Det kan jo også hende ellers at du bruker feil kort når du skal gjøre opp for deg. Kanskje du betaler med det vanlige kortet fordi drivstoffkortet ligger igjen hjemme. Med Curve kan det jo også være lett å holde seg til det forhåndsvalgte kortet og glemme å endre dette valget i appen før du betaler.
Med Curve Pay Pro kan dette justeres i ettertid, inntil 90 dager etter kjøpet.
Dersom du blir frastjålet lommeboka med alle kortene dine, kan det bli litt av en jobb å få sperret samtlige. Dersom du kun har med Curve Pay Pro, holder det med at du sperrer dette. Det kan du for øvrig gjøre i den samme appen.
Curve Pay Pro er altså det mest eksklusive kortet etter Curve Pay Pro+ i Curve-porteføljen. Dette forplikter. I det minste bør det følge noen særegne fordeler med kortet.
Curve Pay Pro tilbyr 1 % cashback fra 6 forhandlere du velger fra en lang liste av selskaper som samarbeider med Curve.
Blant forhandlere som kan være interessante fra et norsk perspektiv finner vi Amazon, Ikea og Hennes og Mauritz. Fullstendig liste finnes på hjemmesiden deres.
Poeng du tjener på cashback vil lagres på et eget kort som opprettes i Curve Pay Pro. Du finner det under navnet Curve Cash. Her lagres de som «elektroniske penger» («e-money»), som du igjen kan bruke til å betale for varer og tjenester med.
Har du hørt om «anti-embarassment mode»? Det er enda en ting som ligger inne i Curve-konseptet. Du har kanskje vært ute for den pinlige situasjonen at det ikke er dekning på det kortet du prøver å betale med i kassen? Da må du stå til spott og spe når du foran den stadig voksende køen må fomle fram et annet kort det forhåpentligvis er penger på.
Hvis du aktiverer «anti-embarassment mode» på Curve Pay Pro, vil dette kortet diskret hoppe videre til neste kort på listen hvis denne situasjonen skulle oppstå.
En siste ting er at Curve-kortene er gode på kontantløs betaling, og støtter både, Google Pay, Samsung Pay og Apple Pay.
Hvis du bestemmer deg for å bruke Curve Pay Pro har dette en månedlig kostnad på 9.99 euro per måned, eller altså rundt 1700 kroner i året.
Ellers er den vesentlige begrensningen at du ikke kan legge inn American Express-kort i Curve Pay Pro, dersom du har et slikt. Inntil videre er ikke selskapet interessert i et slikt samarbeid med Curve.
Muligheten til å samle alle kortene, kreditt- som debet-, er besnærende. Curve har da også etter hvert også fått mange norske brukere.
En mulig betenkning etter vårt syn er at ordningen administreres fra utlandet. Det behøver imidlertid ikke være det store problemet ettersom man fortsatt retter seg etter regler utarbeidet for EU- og EØS-landene, og at finansinstitusjonen er under tilsyn av offentlige organer.
Et annet spørsmål er om kortet er verdt prisen. For 1700 kroner i året er det mulig å anskaffe Premium kort i Norge med adskillig flere fordeler enn det Curve Pay Pro kan diske opp med.
Den enkelte kan da vurdere om andre Curve-kort kan være relevante alternativer, som Curve Pay X med lavere månedlige avgifter men kun anledning til å legge inn fem kort, eller det dyrere Curve Pay Pro+ som har flere forsikringer og større utvalg av forhandlere som gir cashback.