Å ta en tur til Sverige for å gjøre unna storhandelen har vært en populær måte å spare penger på. Endring i økonomien, som blant annet inflasjon, svak krone og økte priser, har påvirket hvor mye vi kan spare på å kjøpe visse varer. Her kan du lese om hva du bør fylle handlekurven din med når du besøker vår söta bror.

Hva er billig i Sverige?

Matprisene stiger ikke bare i Norge, men også i Sverige. Til tross for at kronekursen har gjort det dyrere for nordmenn. 

Ifølge pristesten til Dinside, som har testet over 160 dagligvarer i Norge og Sverige, kan du nemlig spare 29 prosent på å ta turen. Dette er så klart ekskludert drivstoffkostnader som bør inkluderes i totalkostnaden.

Eksempler på varer som er billigere i sverige

Dette er noen eksempler på varer som er billigere i Sverige:

Dette er priser innhentet fra Dinside. Bare ved å kjøpe disse fem varene vil du kunne spare nesten 530 kroner.

Vare
Pris i Sverige (NOK)
Pris i Norge
Prisforskjell
Jarlsberg skivet, pr kg
137,03 kr
238 kr
100,97
Serrano skinke, pr kg (billigst)
256,99 kr
425 kr
168,01 kr
Grilstad Gull-salami, pr kg
231,01 kr
326 kr
94,99 kr
Balsamico, billigst pe l.
108,87 kr
191,20 kr
82,33 kr
Gløgg (eple og kanel) 0,75 l
25,62 kr
109 kr
83,38 kr

Hva lønner det seg å kjøpe i Sverige?

Så, hva er faktisk billig i Sverige? Varer du kan spare mest på å kjøpe er:

  • Kjøtt, som eksempelvis entrecôte og kyllingfilet
  • Ulike typer oster
  • Tobakk 
  • Alkohol
  • Godteri
  • Brus og lignende
  • Apotekvarer

Det er likevel viktig å vite at dette kun er på generell basis. Du burde sammenligne priser før du går i gang med innkjøpet. For eksempel er det mye dyrere å kjøpe pinnekjøtt i Sverige kontra i Norge.

Er det faktisk så mye billigere å handle i Sverige?

Ja, det kan faktisk være mye billigere å handle i Sverige - dersom du planlegger godt i forkant. Likevel er det noen faktorer som også kan gjøre det dyrere:

  • Enkelte varer er rett og slett billigere i Norge, som for eksempel champignon.
  • Du kan ende opp med å betale tilsvarende i bensin. For øvrig er bensinprisene som regel hakket lavere i Sverige, så det kan være lurt å fylle opp bilen før hjemreisen. 
  • Du handler unødvendige varer som kanskje ender opp i søplekassen. 

En annen viktig faktor er valutapåslaget på kortet du betaler med. Eier du et kort med høyt valutapåslag, vil du betale et høyt gebyr når du bruker kortet i utenlandsk valuta. Derfor er det anbefalt å bruke et kredittkort med lavt valutapåslag. Så mye kan det spare deg:

Som du kan se i tabellen, kan du spare opptil flere hundre kroner på å velge et kredittkort med lavt valutapåslag. Dette kan være verdt å ta en titt på før du går i gang med å handle.

Varekostnader
Inkl. valutapåslag 0 %
Inkl. valutapåslag 3 %
Inkl. valutapåslag 5 %
2000 kr
0 kr
60 kr
100 kr
5000 kr
0 kr
150 kr
250 kr
10 000 kr
0 kr
300 kr
500 kr
20 000 kr
0 kr
600 kr
1000 kr

Tollregler og grensehandel

Husk også at det er en grense for hvor mye du kan handle for. Har du vært i Sverige i mer enn 24 timer, kan du handle for inntil 6000 norske kroner uten å betale avgifter, mens dette beløpet reduseres til 3000 kroner dersom oppholdet er kortere. 

Her er tollreglene for grensehandel i Sverige (fra og med 1. januar 2023):

  • Alkohold og tobakk: Maks 1 liter brennevin, 1,5 liter vin, 2 liter øl, 100 stk. sigaretter eller 125 gram annen tobakk. Du kan se alkohol- og tobakkskvoten her
  • Kjøtt, melk og ost: Maks 10 kilo.
  • Frukt, bær og grønnsaker: Inntil 10 kilo.

Så lenge du forholder deg til Norges lover og regler, vil du kunne krysse grensen uten frykt for å bli bøtlagt dersom du blir stoppet ved grensen.

Disse varene bør du handle i Sverige

Som du har lest hittil, så er det fortsatt lønnsomt å gjøre unna storhandelen i Sverige. Hele 2,3 millioner dagsturer ble gjort til Sverige i løpet av første halvår av 2023, som resulterte i at det ble handlet for 4,5 milliarder kroner. Over 40 % av dette beløpet ble brukt til mat- og dagligvarehandel. 

Dette til tross for at prisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har økt betydelig mer i Sverige enn i Norge. Ifølge det svenske statistikkbyrået SCB har prisene på disse varene steget med 17,2 % i Sverige, mens økningen kun er på 11 % i Norge i samme tidsperiode. 

Likevel skal det sies at det er visse produkter som har steget mye, mens andre faktisk er blitt redusert i pris. Det er igjen spesielt kjøtt, ost, alkohol og tobakk hvor det er mest å hente for oss nordmenn. 

E24 sammenlignet kjøttprisene på Nordbysenteret i juni 2023 og kunne fastslå at:

  • At du ville spare 100 kroner på 1 kilo karbonadedeig.
  • 600 gram indrefilet av svin ga et sparebeløp på 72 kroner. 
  • 500 gram kokt skinke kostet 30 kroner mindre enn i Norge.

Disse varene bør du ikke handle i Sverige

Som nevnt, er det også noen produkter du ikke burde handle i Sverige. For å finne ut av hva man ikke bør handle, bør man undersøke prisene i forkant. Ifølge testen til Dinside er dette noen varer som var dyrere i Sverige enn i Norge:

  • Røkelaks, skivet
  • Nugatti
  • Champignon
  • Pinnekjøtt
  • Freia melkesjokolade
  • Kavli baconost boks

Dette er kun noen eksempler, og listen er så klart lengre. Kjøper du for eksempel Nugatti til frokostbordet, bør du kjøpe dette i Norge. Ikke bare er det billigere, men det frigjør også mer penger til svenskehandelen slik at du holder deg innenfor kvoten.

Tips for billigere handel i Sverige

Det er ikke alltid lønnsomt å handle i Sverige. For å kunne spare mest penger, er du nødt til å handle smart og planlegge kjøpene på forhånd. Under ser du noen tips til hvordan du sparer mer penger.

Planlegg handelen

Lag en plan på forhånd. Finn ut av hva du trenger å kjøpe, hva du kan legge i fryseren over tid og hvilke butikker i Sverige som er billigst å handle fra. 

Alkohol er for eksempel mye rimeligere i Sverige, og derfor også svært populært å handle for nordmenn. Men for eksempel kan enkelte dyre vinsorter være dyrere i Sverige enn i Norge, mens du kan spare mye på å kjøpe enkelte øl-varianter. Finn ut av dette på forhånd!

Spar mer på å handle mer

For å kunne spare mye penger på handleturen bør du faktisk handle så mye som mulig. Først og fremst har mange av butikkene over grensen gode rabatter dersom du kjøper flere av samme vare. For det andre vil det være kostbart å kjøre til Sverige (avhengig av hvor du kjører fra!) kun for å handle for de neste dagene. Storhandelen bør gjøres der når du først reiser til Sverige for å handle!

Betal i svensk valuta

En ting som er svært viktig å tenke på når du skal handle i Sverige, er at du bør betale i lokal valuta. Velger du å betale med norske kroner vil du nemlig betale kursen som settes av butikken, fremfor kursen som settes av kredittkortet ditt. 

Velg et kredittkort med lavt valutapåslag

Valutapåslag er gebyret du betaler for å bruke kredittkortet i utenlandsk valuta, som dekker avgiftene til Visa og Mastercard. Hvis du bruker et kredittkort med høyt valutapåslag, vil du ha spart mindre penger i etterkant av svenskehandelen. Derfor er det lurt å bruke et kort med lavt eller ingen valutapåslag. 

Planlegger du å ta ut svenske penger og bruke kontanter? Da bør du i så fall også se på kortets uttaksgebyrer

TF Bank Mastercard
Søk nå Annonselenke
TF Bank Mastercard
Årsgebyr
0 kr
Maks kreditt 150 000 kr
Effektiv rente 26,69 %
re:member black
Søk nå Annonselenke
re:member black
Årsgebyr
0 kr
Maks kreditt 150 000 kr
Effektiv rente 30,33 %

Spørsmål og svar rundt hva som er billig å handle i Sverige

Dette er spørsmål vi ofte mottar angående handleturer i Sverige:

Hva bør man handle i Sverige?
Hva er billig i Sverige nå?
Hvordan er priser i Sverige vs Norge?
Hvordan er matpriser Sverige vs Norge?
Hva kjøpe i Sverige under handleturen?
Hva sparer man mest på å kjøpe i Sverige?
Kim

Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.

Publisert: 2023-12-22 Sist oppdatert: 2024-10-11