I Norge kan vi velge mellom flere neobanker, eller mobilbanker om du vil. Lunar og Revolut er blant de mest populære. Men hvem bør du åpne konto hos? Vi sammenligner Revolut og Lunar for at det skal bli enklere for deg å velge.

Om Revolut

Revolut er en neobank med hovedkvarter i Storbritannia. Den ble grunnlagt i 2015 og tilbyr flere banktjenester i en app du skal installere på telefonen din:

  • Internasjonale bankkontoer
    Hos Revolut kan du opprette én eller flere kontoer med både IBAN- og BIC-nummer i en rekke valutaer.
  • Debetkort
    Revolut tilbyr bankkort. Du velger selv om kortet skal fungere på Mastercards eller Visas betalingsnettverk.
  • Valutaveksling
    Har du en Revolut-konto, kan du veksle mellom en lang rekke valutaer med lavere kurser enn hva mange norske banker tilbyr.
  • Investeringer
    Du kan kjøpe og selge aksjer, fond og krypto direkte i appen, uten at det er krav til minimumsbeløp for investeringene.
Om Revolut

Om Lunar

Lunar er en dansk neobank som også så dagens lys i 2015. Lunars banktilbud er langt på vei det samme som du får hos Revolut:

  • Bankkonto og kort
    Lunar tilbyr både gratis bankkontoer og kontoer du betaler for. Du kan få både virtuelle og fysiske bankkort med kontoene.
  • Sparekonto
    Det er også mulig å opprette en sparekonto i Lunar-appen hvor du får innskuddsrente på pengene du setter inn.
  • Valutaveksling
    Også Lunar tilbyr valutaveksling med lavere vekslingskurs enn hva det er normalt å få i norske banker.
  • Investeringer
    Har du konto i Lunar, kan du også investere i aksjer, fond og børsnoterte fond.
Om Lunar

Sekundærbanker

Vi mener at du bør se på både Lunar og Revolut som sekundærbanker. Selv om begge har mange interessante funksjoner for norske brukere, kan ingen av dem tilby et like omfattende banktilbud som helnorske banker.

Dette har Revolut og Lunar til felles

Før vi ser på hva som skiller Lunar fra Revolut og omvendt, må vi gå igjennom hva de to bankene har til felles:

  • Kontoer og kort - Både Lunar og Revolut tilbyr bankkontoer du kan sette inn og ta ut penger fra. Du kan, blant annet, motta lønn eller betale regninger med kontoene. Begge bankene tilbyr også virtuelle og fysiske bankkort.
  • Alt skjer i appene - Hverken Revolut eller Lunar har fysiske bankfilialer. Alle banktjenester er i stedet tilgjengelige i apper som du kan installere på telefonen din. Appene fungerer med både Apple- og Samsung-telefoner.
  • Ikke kredittkort eller lån - Lunar og Revolut tilbyr ikke kredittkort med tilhørende kredittramme. Det er heller ikke mulig å ta opp lån i bankene.
  • Kredittkortfordeler - Selv om du ikke får kredittkort av bankene, kan du få typiske kredittkortfordeler. Både Revolut og Lunar tilbyr gratis reiseforsikringer og flybonus, for eksempel.

Pengene dine er beskyttet

Når du setter inn penger på en konto i Lunar, er de beskyttet av den danske innskuddsgarantiordningen. Dette gjelder for beløp inntil det som tilsvarer € 100.000. Innskudd i Revolut har tilsvarende beskyttelse med utgangspunkt i litauisk lovverk.

Dermed risikerer du ikke at pengene går tapt hvis Lunar eller Revolut går konkurs, for eksempel.

Revolut vs Lunar kostnader

Både Revolut og Lunar tilbyr gratis bankkontoer. Ønsker du flere funksjoner og goder enn hva du får med gratiskontoene, må du betale. Her er prisene for de ulike kontoene, per måned:

Kontonivå
Kontonavn Lunar
Pris per måned
Kontonavn Revolut
Pris
Gratis
Lunar Light
0 kr
0 kr
Standard
Lunar Standard
29 kr
46 kr
Premium
Lunar Plus
79 kr
95 kr
Eksklusiv
Lunar Unlimited
169 kr
170 kr
VIP
Ikke tilgjengelig
-
600 kr

Andre kostnader

Det kan følge med andre kostnader med kontoer i både Revolut og Lunar:

Andre kostnader
Lunar
Revolut
Betaling med kort
Gratis
Gratis
Kontantuttak
0 kr - 19 kr i gebyr
0 kr - 2 % av beløpet
Billigere vekslingsgebyr
Ja (0,5 % - 1,5 %)
Ja (0 % - 1 %)
Bankoverføring Norge
Gratis
Gratis
Bankoverføring EØS/EU
Gratis
Gratis
Bankoverføring utenfor EØS/EU
75 kr
Ikke oppgitt

Merkbare forskjeller på valutaveksling

Både Revolut og Lunar kan ha vekslingsgebyr på kontooverføringer fra en valuta til en annen. Og her er forskjellene merkbare:

  • Revolut
    Så lenge du veksler på hverdager, er det gratis å veksle inntil 10.000 kroner med Standard-kontoen og inntil 30.000 kroner med Plus-kontoen. Etter dette er gebyret henholdsvis 1 % og 0,5 % av beløpet. For de dyrere kontoene er veksling gratis uansett beløp.
  • Lunar
    For overføringer fra Lunar-kontoer i en annen valuta enn norske kroner er vekslingskursen 0,5 % uansett kontonivå. Det er ikke valutagebyr på bruk av Lunar-kort i utlandet på Plus- og Unlimited-nivå. Ellers er gebyret 1,5 % av beløpet.

Vi liker at Lunar har flate gebyrer på kontantuttak i den grad du må betale. Med Revolut kan kostnaden bli høy ved større uttak. Revolut scorer derimot gode poeng på gratis valutaveksling. Selv på de lavere kontonivåene kan du veksle høye beløp uten ekstra kostnader.

Lunar vs Revolut – Funksjoner

Her er oversikten over funksjonene som er tilgjengelig hos Revolut og Lunar:

Funksjon
Revolut
Lunar
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Nei
Ja (for innskudd)
Budsjettverktøy
Ja
Ja
Lage sparemål
Ja
Ja

Ulike korttyper

Både Lunar og Revolut gir deg virtuelle kort. Dette er digitale kopier av de fysiske kortene som du først og fremst kan bruke på netthandel.

Kontaktløse og mobile betalinger

Alle de fysiske kortene fra Lunar og Revolut fungerer med tæpping. Du kan også legge inn kortdetaljene i Apple Pay og Google Wallet. Ingen av kortene kan foreløpig legges til i Vipps, men du kan overføre penger fra Vipps til Lunar-kontoen din.

Verktøy

Begge bankene har egne verktøy for deg som ønsker å lage budsjett i appene. Lunars løsning er mer omfattende. På de høyere kontonivåene kan du, blant annet, skreddersy budsjett med egne poster. Det er også mulig å opprette felleskontoer med andre i både Lunar og Revolut. Er dere flere som reiser sammen for eksempel, kan kontoen fungere som en felles reisekasse for utgifter dere skal dele på.

Hos Lunar kan du også opprette sparemål, som kan visualiseres med bilder du velger selv. Funksjonen viser hvor langt det er igjen til at du når målet. Du kan også opprette spareregler slik at det overføres penger automatisk til sparekontoen. Revolut har en tilsvarende løsning, men den er ikke like omfattende.

Revolut vs Lunar – Fordeler

Det kan følge mange fordeler med å eie en konto i Revolut eller Lunar:

Fordel
Lunar
Revolut
Ja (Unlimited)
Ja (Metal og Ultra)
Ja
Nei
Nei
Ja
Eksklusive rabatter
Nei
Ja
Innskuddsrente
Ja (fra 4 %)
Nei
Investering i fond og aksjer
Ja
Ja
Investering i krypto
Nei
Ja
Ja (Plus og Unlimited)
Ja (Premium, Metal og Ultra)
Nei
Ja (Metal og Ultra)
Nei
Ja

Metallkort

For noen er det viktig å eie betalingskort i metall. Både Lunar og Revolut tilbyr dette.

Flybonus

Uansett hvilket nivå du befinner deg på hos både Lunar og Revolut, kan du tjene bonuspoeng du kan bruke hos flyselskapene. Med en Lunar Unlimited-konto er det gratis å tjene poeng. Har du en annen Lunar-konto, må du betale om lag 50 kroner for muligheten.

I Lunar tjener du Eurobonus, i Revolut tjener du RevPoints, som kan veksles inn hos om lag 30 flyselskap (bare ikke SAS, Norwegian eller Widerøe i skrivende stund). Jo høyere kontonivå du befinner deg på, desto flere poeng tjener du per 100 kroner du bruker.

Andre rabatter

Revolut Premium, Metal og Ultra inkluderer også abonnementer på flere tjenester, slik som:

  • Financial Times
  • NordVPN
  • Tinder

I tillegg får du også tilgang til tjenester som trolig er mer interessante hvis du oppholder deg ofte eller mye i utlandet. Ekstragoder som disse får du ikke med Lunar.

Sparekonto med innskuddsrente

Lunar tilbyr sparekonto med innskuddsrente for alle Standard-, Plus- og Unlimited-kunder. I skrivende stund er innskuddsrenten 4 % per år.

Revolut har ikke sparekonto med innskuddsrente. For at pengene dine skal vokse her, kan du investere i pengemarkeder og obligasjoner blant annet. Men her kan gevinsten variere i takt med svingninger i markedene.

Investeringer

Både Lunar og Revolut tilbyr investeringer i aksjer og fond. Lunar Samarbeider med danske Saxo Bank om sin investeringsplattform, Revolut har laget sin egen. Revolut tilbyr også kryptoinvesteringer, noe Lunar så langt ikke gjør.

Gratis forsikringer

Kontoer på de høyere nivåene i både Revolut og Lunar inkluderer gratis reiseforsikring. Jo dyrere konto du har, desto mer omfattende er også forsikringene.

Lunar samarbeider med Tryg om å tilby reiseforsikringen, mens Revolut lar sitt eget datterselskap, Revolut Insurance Europe, håndtere forsikringene for Revoluts brukere.

Revolut har også valgt å inkludere en egenandelsforsikring for leiebil i sin forsikringspakke, noe Lunar ikke har. For å få denne, må du ha Revolut Ultra eller Revolut Metal.

Adgang til flyplasslounger

Revolut er alene om å tilby adgang til flyplasslounger med alle sine kontoer. Banken samarbeider med DragonPass om tjenesten slik at man har adgang til godt over 1.000 lounger over hele verden. I Norge gjelder dette lounger på Gardermoen, Sola og Flesland. På de laveste kontonivåene må man betale fullpris, på Premium og Metal får man rabatt. Ultra-kontoen inkluderer et ubegrenset antall gratisbesøk.

Lunar vs Revolut – Brukervennlighet

Lunar er vår favoritt på brukervennlighet. Når du åpner appen eller besøker Lunar på nett, er det liten tvil om at banken setter pris på norske kunder. All informasjon er oversatt til norsk.

Revolut derimot har bare tatt seg bryet med å oversette litt informasjon til norsk, mesteparten er på engelsk. Jo, nordmenn flest er dyktige i engelsk, men det er en fare for at viktig info blir «lost in translation» når noe annet enn morsmålet er hovedspråket.

Lunar er også flinkere på organisering av informasjonen. Både appen og nettsidene er oversiktlige. Vi er sjelden i tvil om hvor vi finner viktige opplysninger.

Revolut derimot, har mye å hente på å organisere informasjonen bedre. Vi bruker mye unødvendig tid på å lete frem informasjonen vi trenger.

Lunar vs Revolut – Brukervennlighet

Lunar har norsk kundestøtte

Har du behov for å snakke med kundeservice, kan du bli møtt av norske kunderådgivere hos Lunar. Hos Revolut derimot, møter du i all hovedsak engelsktalende rådgivere.

Revolut vs Lunar – Fordeler og ulemper

Her er de største fordelene og ulempene med henholdsvis Lunar og Revolut:

Fordeler Lunar

  • Norsk språk
  • Oversiktlig app
  • Mulighet til å tjene Eurobonus
  • Sparekonto med innskuddsrente

Ulemper Lunar

  • Ikke kryptoinvestering
  • Ingen eksklusive rabatter
  • Ikke egenandelsforsikring for leiebil

Fordeler Revolut

  • Kryptoinvesteringer
  • Billigere valutaveksling
  • Tilgang til flyplasslounger
  • Flybonus hos om lag 30 flyselskap

Ulemper Revolut

  • Ikke norsk språk
  • Oppleves uoversiktlig
  • Tilbyr ikke ren sparekonto

Ikke knyttet til BankAxept

Vær oppmerksom på at hverken Lunar eller Revolut er tilknyttet det norske betalingsnettverket BankAxept. Det er en liten mulighet for at du ikke kan betale med noen av kortene hos enkelte forhandlere i Norge.

Revolut vs Lunar – Hva bør du velge?

Vi har gått igjennom alt Revolut og Lunar tilbyr norske brukere. Deretter har vi gitt hver bank poeng fra 1–5, basert på hvor gode vi mener tilbudene er. Dette er resultatet:

Funksjon
Revolut Poeng
Lunar Poeng
Pris
3
4
Valutaveksling
5
4
Kontantuttak
3
4
Sparekonto
2
4
Mobilbetaling
3
4
Flybonus
4
4
Gratis forsikringer
4
3
Reisefordeler
5
3
Eksklusive fordeler
3
0
Investeringer
4
3
Verktøy
3
4
Brukervennlighet
4
5
Tilgjengelighet
3
5
Kundestøtte
3
4
Totalt
49
51

Lunar vinner

Lunar går av med en knapp seier i vår kåring. Vi mener valget mellom Lunar og Revolut til syvende og sist kan avgjøres av hvorvidt du befinner deg mest i Norge eller i utlandet.

For bruk i Norge: Velg Lunar

Er du bosatt i Norge og sjelden på reisefot? Vi mener Lunar er best for bruk i Norge. Den danske banken har anstrengt seg for å skreddersy sitt tilbud til norske kunder. Det betyr ikke at du ikke vil ha nytte av bankens tilbud på utenlandsreisene dine. Men sett med norske øyne vil du uten tvil føle deg mest hjemme med Lunar i Norge. Lunar kan være en god sekundærbank for de fleste hjemmeværende nordmenn. Og trenger du hverken lån eller kredittkort, kan den nok konkurrere om å være hovedbanken også.

For bruk i Norge: Velg Lunar

Internasjonal bruk: Velg Revolut

Er du bosatt i utlandet eller reiser du ofte vekk fra Norge? Revolut har en internasjonal «schwung» og funksjoner som passer bra for internasjonal bruk, særskilt innenfor EU-grensene. En av de største fordelene er Revoluts priser for valutaveksling. De er lavere enn hva de fleste norske bankene tilbyr. Det er også et pluss at RevPoints bidrar til å samle flybonus raskere i en rekke flyselskap. Og at den inkluderte loungeadgangen kan gjøre reisene dine mer komfortable.

Internasjonal bruk: Velg Revolut

Hva mener andre?

Vi har saumfart nettet på jakt etter andre brukeres meninger om Revolut og Lunar. Dette er hva vi fant:

Lunar

Over 1.100 norske brukere har sagt sin mening om Lunar på bankens offisielle Trustpilot-profil. Banken får 4,4 stjerner av 5 mulige:

  • 71 % av brukerne har gitt Lunar 5 stjerner
  • 15 % har gitt banken 4 stjerner
  • 6 % har gitt 1 stjerne

De negative tilbakemeldingene handler oftere om dette:

  • ikke full Vipps-integrasjon
  • appen oppleves som treg av flere

Når denne anmeldelsen skrives, har Lunar nettopp fjernet renten på alle innskudd. I stedet har kundene fått tilbud om én sparekonto med innskuddsrente, noe ikke alle setter like stor pris på.

Revolut

Også Revolut har en offisiell Trustpilot-side hvor mange norske brukere har sagt sin mening om banken. Når dette skrives, er scoren 4,2 stjerner av 5 mulige:

  • 74 % av brukerne har gitt 5 stjerner
  • 10 % har gitt karakteren 4
  • 11 % har gitt Revolut 1

Det er først og fremst Revoluts kundebehandling som får kritikk av norske brukere. I tillegg synes flere brukere at verifiseringsprosessen er i overkant omstendelig.

Andre alternativer

Lunar og Revolut er langt i fra de eneste neobankene. Dette er noen av alternativene:

Bank
Kontoer
Trustpilot-score
Bunq
Easy Card, Easy Savings, med flere
3,9
3,0
N26
3,8
Wise
4,3

Gjør deg opp din egen mening

Vi vil oppfordre deg til å sette deg godt inn i hva både Lunar og Revolut tilbyr sine brukere. Du kan, for eksempel, installere en av appene og opprette en gratiskonto. Dette gjør det enklere å få et inntrykk av hvordan det er å være kunde. Og liker du ikke det du ser, kan du bare si opp kontoen.

Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.

Publisert: 2024-10-16