Mange kredittkort markedsføres spesielt med fordeler for dem som liker å reise. Denne trenden har nå spredt seg til debetkort, som nå er tilgjengelige med fordeler som reiseforsikring og lounge-tilgang. Vi har sett nærmere på disse kortene, og her kan du lese mer om hva du bør tenke på når du skal velge reisekort, og hvilke alternativer som finnes på markedet.

Bestill reisen med et kort som har forsikring

Reiseforsikring med avbestillingsforsikring har lenge vært en fast del av kredittkortene, og nå har denne fordelen også dukket opp på debetkort. Forsikringen skal ses på som et supplement til innboforsikringen, og vil for eksempel gi deg refusjon hvis du må avbestille reisen i siste liten på grunn av sykdom. Forsikringen gjelder kun for reiser som helt eller delvis er betalt med kortet, og de eksakte vilkårene og hva forsikringen dekker varierer - sjekk før du reiser!

Reiseforsikring tilbys foreløpig bare for de dyrere kortene. Det gjelder for eksempel N26 You-kortet (årsavgift 1 200 kr), Lunar Plus (årsavgift 948 kr) og Lunar Unlimited (årsavgift 2 028 kr), Curve Black og Curve Metal (henholdsvis 120 EUR og 180 EUR) samt Revolut Premium (94.99 kr/mnd) og Revolut Metal (169.99 kr/mnd). I tillegg til avbestillingsdekning inkluderer Revolut- og Curve Metal-kortene også en rekke andre forsikringer som kan være nyttige når du er ute og reiser, for eksempel en leiebilforsikring som dekker egenandelen for en eventuell leiebil.

Få rabatt på overnatting

Noen debetkort tilbyr rabatter og spesialtilbud, og disse er ofte reiserelaterte. Dette er en annen fordel som hovedsakelig er tilgjengelig på kort med årsavgift. N26 You har for eksempel 4 % rabatt på Hotels.com og Booking.com, mens kort fra Revolut gir deg cashback (3-10 prosent avhengig av hvilket kort du har) på bestillinger gjort gjennom Stays, en bookingtjeneste som finnes i Revolut-appen.

Lev billigere når du reiser

Hos bankkort som utstedes av tradisjonelle banker, og de fleste kredittkort, påløper det et gebyr som kalles valutapåslag på alle kjøp og uttak som gjøres i annen valuta enn norske kroner. Dette ligger vanligvis på mellom 1,5 og 3 prosent. Hvis du reiser mye eller lenge og dermed bruker mye penger i utlandet, er dette penger som definitivt kan brukes bedre.

De fleste kort har også et uttaksgebyr for minibankuttak i utlandet på rundt et par prosent. Siden få land har kommet like langt i kortbruken som Norge, betyr dette også en ekstra kostnad. Hvis du for eksempel drar på en lengre reise der du bruker 20 000 kroner, hvorav 10 000 er i kontanter, betyr disse ulike gebyrene til sammen rundt 700 kroner i ekstra kostnader. Spar dette ved å bruke et av følgende debetkort som har gratis uttak og valutaveksling:

  • Curve- kortene (0-1 800 kroner i årsavgift, de billigste kortene har maksbeløp for valutaveksling og uttak)
  • Revolut- kortene (0-600 kr/mnd, ulike maksbeløp for valutaveksling og uttak)
  • Alle Lunars kort

Reis som en førsteklasses reisende

Å slippe unna flyplassens kjas og mas og vente på flyet i en lounge kan være en fin måte å avslutte ferien på, eller nesten en nødvendighet hvis du er forretningsreisende og trenger å bruke tiden til å jobbe. Noen av de dyrere kortene gir deg tilgang til flyplasslounger, og hvis du planlegger å besøke loungen flere ganger i løpet av året, kan det lønne seg å betale kortgebyret i stedet for å betale for adgang til loungen. Curve Metal gir deg gratis loungetilgang med loungenøkkeltjenesten, og Revolut Premium eller Revolut Metal gir deg gratis loungebesøk hvis flyet ditt er forsinket, og ellers rabatt på inngangsbilletten.

Hvilket kort er best?

Som du kan se ovenfor, er de ulike kortene fordelaktige i ulike kategorier, og hvilket kort som er best avhenger av din livsstil og ditt reisemønster. Fordelene med kortet bør også veies opp mot årsavgiften, noe som gjør gratiskortet Lunar Light til en vinner for deg som ikke reiser så mye. Med dette kortet sparer du penger ved å unngå valutavekslings- og uttaksgebyrer uten å måtte betale en eneste krone. Tvert imot tjener du renter på pengene du har satt inn på kortkontoen din.

Hvis du reiser mye, kan det lønne seg å skaffe seg et dyrere kort for å få en god forsikringspakke. Metallkortene fra Curve og Revolut har de mest omfattende forsikringene, men er til gjengjeld betydelig dyrere enn for eksempel Lunar Unlimited, som også har forsikring. Det gjør det vanskelig å velge et kort utelukkende basert på hvor godt det er for utenlandsreiser. Andre fordeler, som sparerater og cashback, bør også tas med i betraktningen.

Emma er redaktør for Kortio. Hun har bred erfaring fra innholdsproduksjon, både i Norge og utlandet. Som mange i hennes sko, startet hun sin publisistkarriere som sommervikar i lokalavisen. Dette ble kombinert med studier i utlandet med vekt på kommunikasjon og medievitenskap. Selv om hun kan henge flere diplomer på veggen, fokuserer hun heller på å gjøre Kortio til nordmenns foretrukne nettsted for alt som har med forbruksgjeld og privatkreditt å gjøre.

Publisert: 2024-07-02 Sist oppdatert: 2024-09-23