Betaler du mer med kredittkort enn kredittgrensen tillater, kan du måtte betale overtrekksrente eller overtrekksgebyr. Denne guiden forklarer hva renten er, og hva du kan gjøre for å unngå den.

Slik fungerer overtrekksrente med kredittkort

Når du får kredittkort, får du også en kredittgrense. Grensen forteller hvor mye kreditt du har fått, altså hvor mye du kan betale med kortet. Har ditt kort en kredittgrense på 25.000 kroner, kan du kjøpe varer og tjenester for dette beløpet uten konsekvenser. Handler du for mer enn hva kredittgrensen er, kan du måtte betale overtrekksrente eller overtrekksgebyr på det overskytende beløpet.

Går du over grensen mange nok ganger, kan du i verste fall miste kortet.

Slik oppstår overtrekk

La oss si at du har fått en kredittramme på 50.000 kroner med ditt kredittkort. Du har allerede handlet for 48.500 kroner med kortet.

  • du betaler en ny vare som koster 2.000 kroner
  • dette gir et overtrekk på 500 kroner

Overtrekksrenten beregnes av beløpet du har gått over kredittgrensen med, altså 500 kroner i eksempelet over.

Overtrekk er kostbart

Det koster å gå over kredittgrensen. Her er eksempler på hvor mye det kan koste.

Kredittkort
Rente eller gebyr
Pris
Gebyr
100 kr
Rente
18%
Gebyr
75 kr
Gebyr
125 kr
Gebyr
125 kr
Gebyr
50 kr
Gebyr
50 kr

Av alle kredittkorttilbyderne vi har kontrollert, er det bare Himla som bruker overtrekksrente. Andre store aktører, slik som Nordea, TF Bank og Handelsbanken bruker også renter. Men ingen av dem oppgir hvor høy renten er.

Du vet trolig at de fleste kredittkort har rentefrie perioder på vanlige betalinger. Rentefriheten gjelder ikke for overtrekksrenten. Den legges på beløpet du har gått over kredittgrensen med umiddelbart.

Overtrekk er avtalebrudd

Du tenker kanskje at en hundrelapp i straff for overtrekk ikke er så ille? Vel, gebyret eller strafferenten er kanskje ikke det verste. Det som kan svi mer derimot, er å bli fratatt kredittkortet.

Når du får kredittkort, skriver du under på en kredittkortavtale. I avtalen står det vanligvis at du ikke kan betale mer med kortet enn hva kredittgrensen tilsier. For å gå over grensen, må du ha tillatelse fra den du har fått kortet av.

Overtrekk uten tillatelse blir sett på som avtalebrudd. Bryter du avtalen mange nok ganger, kan banken eller kredittselskapet si opp avtalen. Resultatet er at du ikke lenger kan bruke kortet.

Unngå straff for overtrekk

Du er selv ansvarlig for å unngå overtrekk av kredittkort. Her er noen tips som kan forhindre at du bruker mer enn du har lov til.

  • Kjenn din saldo - Sjekk kredittkortsaldoen jevnlig. Sett opp SMS-varslinger for kredittkortbruk i nettbanken slik at du får beskjed om saldoendringer.
  • Vær på vakt ved reservasjoner - Når du leier bil for eksempel, reserverer utleieren både leiekostnaden og et depositum. Depositumet kan være på flere tusen kroner og kan gjøre at du går over grensen.
  • Kontakt banken eller kredittselskapet - Ser du at saldoen nærmer seg kredittgrensen, bør du kontakte den som har gitt deg kortet. Spør om tillatelse hvis du tror at du kommer til å passere grensen.

Stanger du ofte i taket? Be om høyere kredittgrense

Hender det mer enn én gang at du nærmer deg kredittgrensen eller går over den? Søk om en høyere kredittgrense. Du kan gjøre dette i nettbanken eller på kundesiden som følger med kortet. En søknad om høyere kredittgrense blir behandlet som en ordinær kredittkortsøknad. Du vil, blant annet, bli kredittvurdert.

Har du vært flink kredittkorteier, og betalt tilbake hele saldoen hver gang du fikk en ny kredittkortregning, får du trolig en økning. Har du derimot streifet kredittgrensen i lang tid uten å redusere gjelden særlig mye, kan en økning være vanskeligere. Her gjør du lurt i å betale ned på gjelden en stund før du søker.

Vanlige spørsmål om overtrekksrente og gebyr

Hva er en overtrekksrente?
Hvordan overtrekke kredittkort?
Hva skjer om man går over kredittgrensen?
Hvor mye kan man overtrekke kredittkort med?

Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.

Publisert: 2024-07-31 Sist oppdatert: 2024-10-30