Når du betaler eller tar ut penger med kredittkort, låner du penger av den som har gitt deg kortet. Disse pengene må du betale tilbake, som regel via en faktura du mottar én gang i måneden. Men du behøver ikke å betale tilbake alt du skylder, selv om det er mest lønnsomt.

Hver gang du belaster et kredittkort, låner du penger av banken eller kredittkortselskapet du har fått kortet av. Alle betalinger og eventuelle uttak av penger er samlet på en faktura du mottar én gang i måneden. Du har to valg når det gjelder betalingen av regningen:

  • Betale alt du skylder
    Det klokeste valget er å betale tilbake alt du skylder med en gang. Du finner beløpet du må betale i betalingsfeltet på regningen.
  • Dele opp tilbakebetalingen
    Du kan også betale et mindre beløp enn hva som står i betalingsfeltet, så lenge du i det minste betaler minimumsbeløpet. Dette beløpet står oppført et annet sted på kredittkortregningen.

Kredittkort må betales én gang i måneden

Du må betale kredittkort én gang i måneden så lenge du har en utestående saldo. Men du velger selv om du vil betale tilbake hele eller deler av gjelden, så lenge du i hvert fall betaler minstebeløpet.

Å dele opp kredittkortregningen er kostbart

Den umiddelbare fordelen med å dele opp tilbakebetalingen av den utestående kredittkortsaldoen er at du får mer penger til overs til andre utgifter.

Ulempen derimot, og dette er viktig, er at det legges rente på den delen av saldoen du utsetter å betale. Renten på kredittkortgjeld kan være høy. Det er ikke uvanlig med 25 % i året eller mer. Derfor er det definitivt mest lønnsomt å betale tilbake alt du skylder hver gang du får en ny kredittkortregning. Og det kan du takke de rentefrie periodene for.

Kredittkort har rentefrie perioder

Det unike med kredittkort er at de har rentefrie perioder. 99 % av alle kredittkort har dette:

  • mange kort har 45 dagers rentefrihet
  • flere kort har inntil 50 dagers rentefrihet
  • Resurs kredittkort har lengst rentefrihet (60 dager)

De rentefrie periodene avløser også hverandre. Når én periode ender, starter den neste, noe som gjentar seg så lenge du har kortet.

Instapay Mastercard har ikke rentefrihet

Det finnes om lag 300 forskjellige kredittkort i Norge. Av disse er det kun Instapay Mastercard som ikke inkluderer rentefrie perioder. I stedet får du lav rente på kredittkortgjeld som banken mener veier opp for fraværet av rentefrihet.

Kredittkortregningen hjelper deg

Det spiller ingen rolle hvor lange de rentefrie periodene er med ditt kredittkort. Du unngår å betale rente på kredittkortgjelden hvis du betaler tilbake hele den utestående saldoen hver gang du får en ny regning.

Her er en forenklet forklaring på hvordan det fungerer:

La oss si at du har et kredittkort med 45 dagers rentefrihet. Hver periode starter den 1. hver måned. Kredittkortregningene du mottar, har betalingsfrist den 15. hver måned.

  • Varekjøp med kredittkort 1. juni, gir deg 45 dagers rentefrihet
  • Betaler du en vare 15. juni, har du 30 dagers rentefrihet
  • En vare du betaler 30. juni, har 15 dagers rentefrihet

Banken du har fått kredittkort av, sender deg en regning 1. juli med 14 dagers betalingsfrist. Betaler du tilbake alt du skylder på denne regningen, legges det ikke rente på beløpet du skylder.

Velger du derimot å bare betale deler av gjelden, overføres restgjelden til den neste, rentefrie perioden. I tillegg legges det rente på restgjelden.

Betalingsfristen regnes som rentefri periode

I eksempelet over, er den reelle rentefrie perioden egentlig 30 dager – fra 1 juni til 30. juni. Men ettersom banker og kredittselskap inkluderer betalingsfristen på kredittkortregninger i den rentefrie perioden, kan de hevde at de tilbyr 45 dagers rentefrihet. Varer og tjenester du betaler med kredittkort fra og med 1. juli hører hjemme i den neste rentefrie perioden.

Ikke rentefrihet på alt

Du får rentefrihet på ordinære kjøp av varer og tjenester som du betaler med kredittkort. Men det er enkelte transaksjoner som ikke har rentefrihet:

  • Uttak av kontanter
    Det legges vanligvis rente umiddelbart på beløp du tar ut i minibank eller i butikk med kredittkort.
  • Betale regning med kredittkort
    Du kan også betale regninger med enkelte kredittkort. Men heller ikke dette er omfattet av rentefrihet.
  • Overføring fra kredittkort til konto
    Flere kredittkort inkluderer muligheten til å overføre penger fra kortet til en bankkonto. Men det legges rente på beløpet fra dag én.

Kjøp du bør betale med kredittkort

Du kan betale så å si alle varer og tjenester med kredittkort. Dette er noe såkalte bonusjegere gjør så ofte som mulig for å samle flest mulig bonuspoeng.

Det er både mulig og anbefalt å velge en litt mindre aggressiv bruk av kredittkort. Når det er sagt, finnes det mange eksempler på at det kan lønne seg å bytte ut bankkortet med et kredittkort.

1. Reiser

Mange kredittkort inkluderer gratis reiseforsikring. Betaler du minst halvparten av reisekostnadene med et slikt kort, begynner forsikringen å virke automatisk.

Bare vær oppmerksom på at kredittkortforsikringene kan ha mindre omfattende dekning og lavere erstatningsbeløp enn reiseforsikringer du betaler for. Du bør sammenligne vilkårene for å forsikre deg om at du har tilstrekkelig beskyttelse på reisene dine.

Kredittkort for reise
1. Reiser

2. Rabatter og bonuser

Du kan få rabatt, bonus og cashback med flere kredittkort. Er du strategisk, kan du spare mange tusen kroner i året på kjøpene dine.

I iveren etter å tjene mest mulig cashback og bonus, er det lett å øke forbruket. Men klarer du å holde forbruket på samme nivå som før, slipper du å motta store og uhåndterlige kredittkortregninger.

Kredittkort med bonus
2. Rabatter og bonuser

3. Vare- og tjenestekjøp på nettet

Det er en større risiko for å bli svindlet på nett enn hos fysiske forhandlere. Kredittkort inkluderer et ekstra lag med beskyttelse som sørger for at du ikke taper pengene.

Det er riktig at du har den samme beskyttelsen med bankkort. Men veien frem til at du får tilbake pengene du er blitt frarøvet, er mindre kronglete med kredittkort.

3. Vare- og tjenestekjøp på nettet

4. Kjøp av varer og tjenester i utlandet

Oddsen for å bli frastjålet kort eller svindlet, er større på utenlandsreiser enn her hjemme. Heldigvis fungerer beskyttelsen i punktet over på reiser også.

Kredittkort er heller ikke koblet til en bankkonto. Får uærlige sjeler tak i bankkortet ditt derimot, er det en risiko for at pengene på kontoen forsvinner med kortet. Og hvis pengene utgjør hele feriebudsjettet for eksempel, kan konsekvensene bli ekstra ille.

Den beste forutsetningen for å betale med kredittkort i stedet for bankkort, er at du har nok penger å betale kredittkortregningen med når den dukker opp.

Her er et budsjett et supert verktøy.

Et godt budsjett viser deg hva du har til overs etter at utgiftene er trukket fra. Dermed vet du også hvor mye du kan belaste kredittkort med for å unngå å dele opp gjelden over flere fakturaer.

Ønsker du å lære mer om å lage budsjett, kan du lese denne guiden.
4. Kjøp av varer og tjenester i utlandet

Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.

Publisert: 2024-10-16