Du kan betale med de samme kredittkortene i USA som hjemme i Norge, men det vanlige kredittkortet ditt kan ha høye gebyrer som gjør reisen unødvendig dyr. Her får du tips om hvilke kredittkort som er best å ha med seg på reise til USA, og andre viktige ting du bør tenke på.

Beste kredittkort og debetkort i USA

Dette er de beste bank- og kredittkortene for bruk i USA etter vår mening:

  1. Bank Norwegian kredittkort:

    Best for CashPoints

  2. Lunar Standard:

    Svært lavt vekslingsgebyr

  3. TF Bank Mastercard:

    Best på reiseforsikring

  4. Morrow Bank kredittkort:

    Best på bonus

  5. Lunar Plus:

    Best på veksling og kontantuttak

  1. Bank Norwegian kredittkort

    Bank Norwegian

    Norwegian-kortet fra Bank Norwegian har ingen gebyr på uttak av kontanter i USA. Kortet har også en av de laveste vekslingskursene på norske kroner til dollar. I tillegg kan du tjene CashPoints med kortet, som kan gjøre den neste flybilletten til USA billigere. Du får også gratis reiseforsikring hvis du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kortet.

    • Gratis uttak av dollar
    • Gratis reiseforsikring
    • Billigere veksling fra NOK til dollar
    Effektiv rente 24,4 %, 15 000 kroner over 1 år. Kostnad: 1 849 kroner. Total: 16 849 kroner.
  2. Lunar Standard

    Lunar Standard

    Lunar Standard er et debetkort med lavt vekslingsgebyr og billig kontantuttak. Å veksle koster 1,5 % av beløpet (for kredittkort starter gebyret på 1,75 %) mens uttak av amerikanske dollar «over there» koster 19 kroner per gang. Er du villig til å betale 49 kroner i måneden, får du også 8 Eurobonuspoeng per 100 kroner du betaler med kortet.

    • Kun 1,5 % i vekslingsgebyr
    • Billigere uttak av kontanter
    • Mulig å tjene Eurobonus-poeng
  3. TF Bank Mastercard

    TF Bank Mastercard

    TF Bank Mastercard har ikke gebyr på uttak av dollar i USA. Gebyret for veksling av norske kroner til dollar er 1,75 %, som er det laveste du kan få med kredittkort. I tillegg samarbeider TF Bank med Gouda om å tilby en av de beste reiseforsikringene du kan få med kredittkort. Blant annet er dekningen for avbestillinger inntil 300.000 kroner, som er 10 ganger høyere enn hva mange konkurrenter tilbyr.

    • Ikke gebyr på kontantuttak
    • God reise- og leiebilforsikring
    • Billigere veksling fra NOK til dollar
    Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337
  4. Morrow Bank kredittkort

    Morrow Bank kredittkort

    Morrow Bank kredittkort inkluderer gratis uttak av kontanter i USA og en lav vekslingskurs på 1,75 % av beløpet du betaler. I tillegg får du bonus med kortet: 1 % på fysiske varekjøp og 2 % på ting du kjøper på nettet. Kortet inkluderer også en reiseforsikring med avbestillingsbeskyttelse. I tillegg får du med egenandelsforsikring for leiebil.

    • Bonus på all handel i USA
    • Gratis reise- og leiebilforsikring
    • 0,- i uttaksgebyr og billigere veksling
    Du skal betale tilbake 12 000 kroner på 12 måneder, med en effektiv rente på 28,77 %. Kostnad for delbetaling blir 1 726 kr, som gir en total pris på 13 726 kr.
  5. Lunar Plus

    Lunar Plus

    Lunar Plus er et debetkort med kredittkortfordeler. Plus-kortet er det eneste på listen som ikke har gebyr på veksling fra norske kroner til amerikanske dollar. Du slipper også å betale gebyr for å ta ut penger. Kortet inkluderer en reiseforsikring samt muligheten til å tjene Eurobonus-poeng hvis du betaler 49 kroner i måneden.

    • Ikke gebyr på veksling
    • Ikke gebyr på kontantuttak
    • Reiseforsikring og Eurobonus-poeng
Kortio
Vær klar over at bankene som eier minibanker i USA ofte legger gebyr på kontantuttak. Har du kort uten et slikt gebyr, slipper du å betale kostnaden to ganger.

Viktig om kredittkortenes reiseforsikringer

Du sammenligne vilkårene for kredittkortenes reiseforsikringer med helårs reiseforsikringer du betaler for. Å ikke være tilstrekkelig forsikret i USA kan bli svært kostbart hvis du skader andre eller deres eiendom der borte, for eksempel. Vi anbefaler at du kontakter et forsikringsselskap og ber om hjelp til å kartlegge ditt forsikringsbehov i god tid før USA-reisen starter.

Kredittkort i USA

Alle kredittkort du kan bruke i Norge kan du også bruke i USA. Kredittkortbetaling er like vanlig og trygt i USA som det er her i Norge. Dette er fordi kortene kommer fra de største kortnettverkene som opererer over hele verden. Har du et kredittkort fra VISA, Mastercard eller AmEx vil du kunne betale med kortet ditt i USA. 

Det er imidlertid ikke alle kredittkort som egner seg like godt for bruk i USA, ettersom det kan påløpe gebyrer for transaksjoner i utenlandsk valuta eller kontantuttak. 

Hvis du kommer til å bruke kredittkortet ditt mye når du er i USA, er det viktig å bruke kredittkort med lavt valutapåslag og uten uttaksgebyr for å unngå gebyrer når du betaler med kortet i USA. Når det kommer til debetkort, finnes det kort helt uten valutapåslag.

Noen kredittkort er bedre å bruke i USA

Jo mer du planlegger å bruke kredittkortet ditt, desto viktigere er det at kredittkortet har et lavt valutapåslag. Det beste kredittkortet i USA er det som har lavt valutapåslag, da dette er et gebyr som legges til hver gang du bruker kortet. Det er vanlig at valutapåslaget ligger på mellom 1% og 3 %.

Eksempel på et kredittkort med valutapåslag:

Hvis kredittkortet ditt har et valutapåslag på 2 % og du foretar kjøp for til sammen 40 000 kr mens du er i USA, må du betale 800 kr i gebyr.

Et annet gebyr som påløper er uttaksgebyret, som belastes når du tar ut kontanter fra en minibank. Dette gebyret er vanligvis et fast beløp på 20-40 NOK per uttak, pluss en prosentandel av beløpet du tar ut, ofte mellom 1-3%. For å unngå unødvendige uttaksgebyrer kan det lønne seg å ta ut større beløp om gangen i stedet for mange småbeløp. Alternativt kan du bruke et betalingskort uten uttaksgebyr, som kan være mer fordelaktig når du tar ut penger i lokal valuta på reise.

Det kan bli veldig dyrt hvis et kredittkort har både valutapåslag og uttaksgebyr. Husk også at betalingskort har en grense for hvor mye penger du kan ta ut per dag, uke og/eller måned. Dette er greit å vite, slik at du ikke blir nektet uttak i minibanken.

Eksempel på uttaksgebyr:

Hvis kredittkortet ditt har et uttaksgebyr på 3 % (med et minimumsbeløp på 35 NOK) og et valutapåslag på 2 %, og du tar ut 500 NOK i en minibank, vil uttaksgebyret være 35 NOK (ettersom dette er minimumsbeløpet) og valutapåslaget 10 NOK. Det totale gebyret for kontantuttaket blir 45 NOK, noe som tilsvarer et gebyr på 9 %.

Bør man betale med kredittkort eller kontanter i USA?

Når du reiser til USA, bør du ha med deg både kontanter (USD) og kredittkort. I noen situasjoner er det bedre med kontanter, i andre tilfeller bør du bruke et debetkort i stedet. For eksempel er det lurt å ha noen dollarsedler lett tilgjengelig i lommeboken når du skal betale for tips, eller hvis du skal kjøpe hurtigmat fra en food truck på gaten. Men hvis du vil betale hotellregningen eller leie en bil, bør du i utgangspunktet bruke et kredittkort.

Hvis du ønsker å veksle kontanter før du reiser til USA, anbefales det å vente med dette til du kommer fram til USA. Gardermoen og andre flyplasser har ofte dårlig valutakurs som kan gjøre det dyrt å veksle valuta. I USA er deres minibanker lett tilgjengelige. De kalles Automated Teller Machines (ATM), og du finner dem ofte på gatehjørner, bensinstasjoner, supermarkeder og kjøpesentre. 

Som i Norge kan du også betale med mobiltelefonen eller e-lommeboken i USA. Da kan du "tæppe" med mobiltelefonen og bruke kredittkortet som betalingsmiddel uten å måtte ha kortet fysisk på deg.

Bør jeg betale med kredittkort eller kontanter i USA?

Du kan bruke forskjellige kort før og under reisen

En viktig ting å huske på er at du ikke nødvendigvis bør bruke det samme kredittkortet til å bestille reisen til USA som du skal ha med deg på reisen.

Grunnen til dette er at når du bestiller reisen, er det viktigste at kredittkortet har en god reiseforsikring som du får automatisk og uten ekstra kostnad. Når du først er i USA derimot, er det viktigere at kredittkortet har et lavt valutapåslag.

For de som ønsker å reise på en mer avslappet og luksuriøs måte, finnes det også premiumkredittkort der du kan få fordeler som lounge tilgang på flyplassen, Concierge Service når du er i USA som hjelper deg med bestillinger og fast track slik at du kan gå foran i køen.

Om du skal ta ut penger fra en minibank i USA eller utlandet generelt, er det lurt å bruke et debetkort eller kredittkort uten uttaksgebyr. Velger du i tillegg å betale i lokal valuta, kan du redusere kostnadene dine ved å få en bedre vekslingskurs.

Kredittkort med forsikring som er bra for reiser til USA

Husk at reiseforsikringen som følger med kredittkortet er en tilleggsforsikring, noe som betyr at det ikke er nok med bare kortforsikringen, men at du også bør ha en vanlig reiseforsikring. Dette inngår om du har innboforsikring. Med kredittkortets reiseforsikring får du tilleggsdekninger som avbestillingsdekning, erstatning ved forsinkelse og forsinket bagasje.

Hvis du planlegger å leie bil i USA, finnes det kredittkort med leiebilforsikring. For sikkerhets skyld, må du også vurdere å kjøpe forsikring mot uforsikrede bilister (Uninsured Motorist Protection – UMP) og, ikke minst, utvidet ansvarsforsikring (Additional Liability Insurance – ALI).

Ta bilder av leiebilen din før du drar, spesielt hvis den har riper eller mindre skader, slik at du kan bevise at det ikke var din feil.

Kredittkort med forsikringer som er bra for reiser

Er det best med VISA eller Mastercard i USA?

I praksis spiller det ingen rolle om du har et VISA eller Mastercard kredittkort i USA. Både VISA og Mastercard er amerikanske kortnettverk, og hvis en bedrift aksepterer kortbetaling, kan du betale med både VISA og Mastercard, samt American Express, som er et mye brukt kredittkort i USA.

VISA og Mastercard er på mange måter svært like, men betalingsnettverkene har sine egne valutakurser, slik at den nøyaktige valutakursen du kan handle til, kan variere noe, men dette er svært små forskjeller som i praksis ikke spiller noen rolle. Det som er relevant for deg, er hvilket valutapåslag som eventuelt kommer i tillegg til valutakursen, og dette gebyret avgjøres av kredittkortutstederen din.

Oppsummert kan vi si at før du reiser til USA, bør du ikke fokusere på om kredittkortet ditt er fra VISA eller Mastercard, men hvilke gebyrer kortet ditt har og hva som er inkludert, eller ikke inkludert, med kortet ditt.

Sikker kortbehandling for kredittkortet ditt i USA

Selv om USA generelt sett er et trygt land, finnes det noen områder med svært høy kriminalitet og no-go-soner som du bør unngå som turist. Her er noen tips til hvordan du kan bruke kredittkort og kontanter på en trygg måte i USA.

  • Hvis du kan konfigurere kredittkortet ditt i en app eller nettbank, kan du angi dine egne sikkerhetspreferanser. Det kan for eksempel være at du ønsker å motta et push-varsel for hver transaksjon (slik at du umiddelbart kan se om noen andre har handlet med kortet ditt), eller at du vil deaktivere/tillate visse regioner.
  • Velg en vanskelig PIN-kode hvis du kan velge den selv (ikke 1111 eller 1234). Ikke skriv ned koden, og hvis du gjør det, må du passe på at du ikke oppbevarer lappen med koden på samme sted som kredittkortet ditt.
  • Ikke oppbevar alle kredittkort og verdisaker på ett sted. Sørg for at du oppbevarer det viktigste (pass, kredittkort, flybillett osv.) på et sted som er vanskelig tilgjengelig.
  • Aldri la verdisaker ligge igjen i bilen.
  • Finn ut hvilket nummer du skal ringe for å sperre kredittkortet ditt hvis du mister det.
  • Ta med deg flere betalingskort (kreditt- og/eller debetkort). Hvis du mister et betalingskort, kan du bruke et annet som "backup".
Sikker behandling for kredittkort

Flere tips før du reiser til USA

Noen ganger kan du angi at et betalingskort skal være sperret i en bestemt del av verden, men normalt er kortet "åpent" for både kortbetalinger og uttak i minibank i utlandet. Du bør dobbeltsjekke dette før du reiser, slik at du ikke blir nektet å foreta ditt første kortkjøp.

Du bør finne ut hvilken kredittgrense kredittkortet ditt har. Å reise til USA kan koste mye penger, og for å unngå at kortkjøp ikke går gjennom, er det bra å ha et kredittkort med høy kredittgrense. Du betaler ikke ekstra for å ha en høyere grense.

Noen ganger har kredittkort ulike valutapåslag avhengig av valuta eller region, så før du reiser til USA, bør du sjekke valutapåslaget for kjøp utenfor EU/EØS. 

Hvis du får valget mellom å betale i lokal valuta (USD) eller kortvalutaen (NOK) under en korttransaksjon, bør du alltid velge den lokale valutaen. Dette er vanligvis billigere, ettersom kortvalutaen kan ha blitt vekslet om til en gunstig kurs.

Ofte stilte spørsmål om kredittkort i USA

Må jeg ha et kredittkort i USA?
Hvilke gebyrer kan tilkomme når jeg reiser med kort i USA?
Fungerer alle kort for betalinger i USA?
Hva er det beste kortet å betale med i USA?
Trenger jeg et spesielt kredittkort i USA enn når jeg reiser andre steder?
Espen Jacobsen

Espen er en av disse som skriver om kredittkort for Kortio med fryd og glede. Han kan til tider ha litt vanskelig for å begrense seg, ettersom dette er for ham et utømmelig emne. Den delen av informasjonen som er mest interessant for leserne må derfor møysommelig siles ut.

Publisert: 2024-08-13 Sist oppdatert: 2025-01-15