Bisbal er et av flere kredittopplysningsbyråer i Norge. Et kredittopplysningsbyrå er et foretak som tilbyr informasjon om og vurderinger av personer og selskaper som søker lån, kredittkort eller andre former for kreditt. De er dermed et steg på veien til ditt kredittkort. Dette er hva du bør vite om Bisbal og tilsvarende virksomheter.
Kredittopplysning er en egen virksomhet, adskilt fra for eksempel kredittkort eller inkasso som drives av henholdsvis banker og inkassoselskaper.
Banker kjøper kredittopplysninger fra for eksempel Bislab når noen søker om lån eller kredittkort. Opplysningene består både av informasjon om deg og din økonomi som er innhentet fra diverse registre, og en selvstendig vurdering av disse opplysningene gjort av Bislab. Det siste uttrykkes i form av en kredittscore.
Kredittopplysningene og vurderingen av disse er avgjørende for to ting når du søker om kredittkort.
For det første vil man se på om du i dette hele tatt kan få kredittkort. Dersom det kommer fram at du ikke har registrert inntekt eller har en betalingsanmerkning, vil det sannsynligvis ikke innvilges.
Består du dette første hinderet vil informasjonen fra kredittopplysningsselskapet, i dette tilfellet Bislab, være bestemmende for hvor høy kredittgrense du maksimalt kan få.
Ved søknad om kredittkort vil du bli vurdert på samme måte som om du hadde tatt opp et lån på samme beløp som kredittrammen utgjør. Skal du få et kredittkort med en kredittgrense på 100 000 kroner, skal du altså være i stand til å betale ned et lån på 100 000 kroner. Det gjelder uansett om du har planer om å benytte deg av den fulle rammen eller ikke.
Vi snakker om innhenting og lagring av personopplysninger. Hva som kan formidles om privatpersoners økonomiske forhold er strengt regulert i lovverket, og det er Datatilsynet som har oppsyn med kredittopplysningsforetakene.
I kredittopplysningsforskriftens §2 står det utfyllende hvilke opplysninger som kan formidles fra Bislab og andre kredittopplysningsforetak:
Du har full rett til å få tilsendt alle opplysninger Bislab har tilgang på om deg. Du behøver ikke betale for dette.
Når det gjelder kredittscoren, som er Bilabs egen bearbeidede versjon av disse dataene, kan de ta seg betalt for denne.
Bruk kontaktinformasjonen som er på selskapets hjemmeside og krev å få tilsendt det som er registrert på ditt navn. Det kan hende du må legitimere deg via BankID eller på annen måte.
Du vil for øvrig på gjenpart hvis det er en annen part, for eksempel banken du har søkt om kredittkort, som har bestilt kredittopplysninger om deg.
Det er mulig å reservere seg mot at banker eller andre skal få utlevert kredittopplysninger. Da må du kontakte Bislab og legitimere deg som nevnt ovenfor, og gi beskjed om at du ønsker en frivillig kredittsperre.
Ulempen er at du ikke vil få innvilget kredittkort så lenge du har frivillig kredittsperre. Du kan da velge å oppheve kredittsperren den tiden det tar å vurdere din kredittkortsøknad.
Det har tradisjonelt fire selskaper med konsesjon for å kredittvurdere privatpersoner. Disse er Creditsafe, Experia, Tietoevry og Dun & Bradstreet.
Etter at denne konsesjonsordningen er opphevet, har det meldt seg flere selskaper på banen. Blant annet gjelder det Bislab som fra tidligere har lang erfaring med å kredittvurdere virksomheter.
Hvilket kredittopplysningsforetak som gir ut informasjon om deg, avhenger av hvilket kredittkortutstederen samarbeider med.
For deg som søker om kredittkort vil det antakelig ikke ha så mye å si hvilket kredittopplysningsforetak som brukes. De henter alle dataene fra de samme kildene. Det kan være noen ulikheter i utarbeidelsen av kredittscoren, men dette er ikke noe som deles offentlig. Vi har ingen klare indikasjoner på om noen av dem er lempeligere enn andre.
Espen er en av disse som skriver om kredittkort for Kortio med fryd og glede. Han kan til tider ha litt vanskelig for å begrense seg, ettersom dette er for ham et utømmelig emne. Den delen av informasjonen som er mest interessant for leserne må derfor møysommelig siles ut.