Forbrukslån, smålån, lån uten sikkerhet er i realiteten navn på den samme lånetypen: Et lån som ikke krever at du pantsetter eiendom eller eiendeler.
Kanskje trenger du penger for å pusse opp, kjøpe ny oppvaskmaskin eller bil? I slike situasjoner kan et usikret lån være hva du trenger for å realisere behovet eller drømmen.
Å sammenligne tilbud om lån er enklere sagt enn gjort. Heldigvis står våre rådgivere klare til å hjelpe deg med å finne det beste tilbudet. Henter du inn lånetilbud på egenhånd, er dette hva du bør tenke på:
Lånetilbudene du mottar kan ha både forskjellige renter og vilkår. Derfor bør du bruke god tid på å studere hvert enkelt tilbud.
Start med å se på den effektive renten. Den forteller deg hva lånet koster ettersom den er summen av den nominelle renten (den rene renten) og andre utgifter, slik som etablerings- og termingebyr.
Mange banker kan ha en nominell rente som er temmelig lik, for eksempel, mens gebyrene varierer mer. Dette vil vise seg i den effektive renten.
Neste punkt på sjekklisten er vilkårene for tilbakebetaling. Må du, for eksempel, betale et gebyr hvis du ønsker å nedbetale lånet tidligere enn nedbetalingsplanen tilsier? Dette kan gjøre lånet dyrere hvis du ønsker å skifte bank, for eksempel.
Uansett hvilken lånetype du trenger er det viktig at du sammenligner vilkårene på flere lån. Vi anbefaler nettstedet Kredittium.no hvis du vil ha hjelp til å sammenligne smålån, for eksempel.
Det er også viktig at du ser grundig på hvilken rente du har fått med de ulike lånetilbudene. Vilkårene kan være like, renten kan være vidt forskjellig. Husk at det er den effektive renten som bestemmer hva lånekostnaden blir per måned.
Eksempel
Har du et lån på 250.000 kroner med en effektiv rente på 9 % og 5 års nedbetalingstid, må du betale om lag 5.200 kroner i måneden. Er den effektive renten kun ett prosentpoeng høyere, altså 10 %, må du betale 1.500 kroner mer hvert år.
Er vilkår og renter omtrent de samme i alle tilbudene du mottar, kan du granske lånetilbyderne nøyere. Hvem har du størst tiltro til? Hvem er den største utlåneren og hvem har eksistert lengst? Har du allerede et kundeforhold i en av bankene som tilbyr deg lån?
Svarene på disse spørsmålene kan være viktige for hvor godt det er å leve med et nytt lån. Ikke minst kan det hjelpe om du allerede er kunde i en av bankene som vil låne deg penger. Eksisterende kundeforhold kan gi deg fordeler som litt lavere renter og rabatter på andre produkter, som bil- og innboforsikring.
Vi vil understreke at alle bankene og kredittinstitusjonene vi omtaler på Kortio er seriøse aktører som er underlagt det norske finanstilsynets konsesjonsregler.
Du kan samle dyre smålån og kredittgjeld i et refinansieringslån uten sikkerhet. Har du flere lån hos flere utlånere og kanskje kredittkortgjeld, er sjansen god for at du kan få lavere rente og lånekostnader ved å slå sammen gjelden hos én utlåner.
Det blir dessuten enklere å beholde kontrollen og oversikten over gjelden. Ønsker du å samle lån, skal du opplyse om dette i lånesøknaden og oppgi hvor stor gjelden er alt i alt.
Når du har valgt det beste lånetilbudet, er det på tide å motta pengene. Utbetalingen skjer vanligvis på én av to måter, avhengig av hvilken utlåner og hvilket lån du har valgt.
1. Banken betaler ut pengene til kontoen din. Er det et forbrukslån du har fått, har du full råderett over hva pengene skal gå til.
2. Er det derimot et refinansieringslån du har bedt om, skjer utbetalingen på en annen måte. I stedet for at du mottar pengene, kjøper den nye banken gjelden du har hos andre utlånere og kredittilbydere. For å få til dette, må du opplyse om hvem du har gjeld til og hvor stor gjelden er. Informasjon om dette finner du på fakturaene du har mottatt, for eksempel.
For ordens skyld nevner vi at Kortio ikke er en bank, men en formidler av bankenes tjenester.
Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.