Amex står for American Express. Denne internasjonale kortgiganten har per i dag sju kredittkort i forskjellige kulører beregnet på det norske markedet. Tre av disse er SAS Amex-kort: Classic, Premium og Elite. Her er det forskjeller i pris og ytelser.
SAS er lagt til foran på disse kortene ettersom de særlig retter seg til passasjerene i dette flyselskapet, og gir deg eurobonuspoeng når du handler med det.
SAS Amex Premium kan ses på som en oppgradering av SAS Amex Classic. Classic er gratis i anskaffelse i den forstand at det ikke har årsgebyr. En innehaver av SAS Amex Premium blir belastet 135 kroner hver måned, totalt 1620 kroner per år.
I denne anmeldelsen vil det være fokus på hva American Express gir tilbake for disse pengene, spesielt sammenlignet med Classic-kortet som ikke koster noe.
La oss gå til kjernen. Grunnen til at du bør skaffe deg dette kortet framfor et American Express Gold eller et hvilken som helst annet kredittkort, er muligheten for Eurobonus.
Eurobonus er fordelsprogrammet for reisende med SAS og en rekke andre flyselskaper. Dersom du registrerer deg på dette programmet, får du flypoeng hver gang du kjøper en billett. Poengene kan brukes til å kjøpe nye billetter, hoteller eller leier bil.
Bruk av kredittkort som SAS Amex Premium gir muligheten til å tjene flere poeng for å raskere komme i mål med din neste flybillett.
Alle kjøp som gjøres med kortet registrerer eurobonuspoeng. Du får som nevnt over 15 poeng for en hundrelapp, mot bare 10 poeng med SAS Amex Classic. Du får IKKE poeng for kontantuttak eller overføringer som ikke kan knyttes til varekjøp.
For å se hvor mye poeng du trenger i det enkelte tilfelle, må du sjekke den aktuelle reisen hos SAS eller en av de andre leverandørene i programmet.
Belaster du kortet ditt med varekjøp for mer enn 150 000 kroner, får du en kupong hvor du kan bestille en tur for to til samme pris som for én person - hvor som helst i verden.
Det er selvfølgelig et godt tilbud, men krever også en bevisst bruk av kortet til de fleste innkjøp. Du skal bruke kortet for gjennomsnittlig 12 500 kroner månedlig for å komme i mål her.
I motsetning til SAS Amex Classic har Premium en inkludert reise- og avbestillingsforsikring. Den forutsetter at minst 75 % av reisen er betalt med kortet. Forsikringen leveres av forsikringsselskapet Chubb European Group SE.
Ved gjennomlesing av de detaljerte vilkårene kan vi ikke se at denne forsikringen avviker vesentlig fra andre forsikringer som er tilknyttet kredittkort. Den dekker de vanlige områdene som avbestilling, sykdom, tyveri og ansvar, med beløpsgrenser innenfor det normale.
Som alle forsikringer er det mange spesifikasjoner, krav og opplisting av tilfeller som er unntatt. Disse bør du finlese før du drar på tur.
Dette kredittkortet har en romslig øvre kredittgrense på 400 000 kroner. Du kan også få et ekstra kort helt kostnadsfritt som kan benyttes av ektefelle, samboer eller den du ellers peker ut. Det er imidlertid innehaveren av hovedkortet som får hele regningen.
Gebyrer som er knyttet til kortet, utover den månedlige avgiften på 135 kroner, er et kontantuttaksgebyr på 4 % og et valutapåslag på 2,5 %. Disse satsene er litt i overkant av det andre kredittkort tar. Kontantuttak er imidlertid noe vi uansett ikke anbefaler i forbindelse med kredittkort. Her er det fortsatt de vanlige bankkortene som er best.
Nominell rente på kortet er 19,8 %, og det er relativt lavt for kredittkort. Det er likevel ingen grunn til å la denne renten løpe, ettersom SAS Amex Premium har en rentefri utsettelse på inntil 45 dager fra tidspunktet du foretok varekjøpet. Ved full nedbetaling hver måned slipper du altså denne kostnaden, som vi også mener er unødvendig.
SAS Amex Premium er et kredittkort som stimulerer til bruk. En høy kredittgrense, eurobonus på alle kjøp og gratisbillett til ledsager for en reise hvor som helst i verden er alle momenter som bygger opp under dette.
Det er på den annen side ikke et kort du skal anskaffe for å la det ligge i skuffen. Det koster tross alt 135 kroner i måneden.
En ulempe med American Express-kortene er at ikke alle terminaler støtter dem. Det er Visa og Mastercard som er de dominerende betalingsnettverkene i Norge.
Sist, men ikke minst: Et SAS Amex kort anskaffer du for å utnytte deg av eurobonuspoengene. Hvis du ikke har et spesifikt mål om dette, kan du heller velge American Express Gold eller et kredittkort med drivstoffrabatt og andre fordeler.
Er du en virkelig storbruker, kan du også vurdere en oppgradering til SAS Amex Elite mot en årlig kostnad på 6000 kroner. Her får du til gjengjeld 20 eurobonuspoeng for hundrelappen.