Når du betaler med kredittkort, oppstår det en negativ saldo. Den negative saldoen er enkelt og greit pengene du skylder banken eller kortselskapet du har fått kortet av. Men av og til kan kredittkort ha positiv saldo, noe som er temaet i denne guiden.
Positiv saldo på kredittkort betyr at du har mer penger tilgjengelig på kortet enn hva kredittrammen tilsier.
En positiv saldo på kredittkort oppstår vanligvis på to måter:
Eksempel:
Tenk deg at du betaler 2.000 kroner for et par sko med kredittkort. Mens du venter på at skoene skal dukke opp i posten, får du kredittkortregningen med en negativ saldo på 2.000 kroner. Du betaler regningen før skoene dukker opp.
Når du mottar skoene, oppdager du at de ikke passer. Du returnerer skoparet, og ber om en refusjon. Selgeren fører tilbake pengene du har betalt til kortet. Ettersom du allerede har betalt kredittkortregningen, oppstår det nå et overskudd på kortet på 2.000 kroner. Sagt på en annen måte, har kortet ditt nå en positiv saldo.
Kredittkort er ikke ment for sparing. Derfor vil mange banker og kortselskap ofte tilbakeføre en positiv saldo til bankkontoen din. Dette sier vilkårene for kredittkortene re:member Gold og re:member Black, for eksempel:
«Kortholder godkjenner at Kortutsteder tilbakebetaler eventuell positiv saldo til Kortholder eller overfører positiv saldo til en konto som innehas av Kortholder»
Unntaket er at du rekker å benytte overskuddet helt eller delvis før tilbakeføringen finner sted.
Det kan ta tid før banker og kortselskap tilbakebetaler en positiv saldo. Du kan få overskuddet tidligere ved å overføre det selv fra kortet til en konto. Mange kortutstedere har en funksjon for overføringer fra kort til konto i nettbanken.
Vær oppmerksom på at slike overføringer kan ha gebyr, for eksempel 25 kroner pluss 1 % av beløpet du overfører. Gebyret kan også legges på overføringer av kortoverskudd hvis it-systemene ikke klarer å skille mellom positiv og negativ kortsaldo. Derfor bør du ringe banken eller kortselskapet og be om en manuell overføring av overskuddet for ikke å tape penger.
Som sagt, er kredittkort ikke ment for sparing. Det finnes ingen korttilbydere som oppfordrer til topping av kredittkort ved å sette inn ekstra penger på kortet. Det betyr allikevel ikke at det ikke kan la seg gjøre. Det er mulig å betale inn ekstra avdrag på kredittkortgjeld i nettbanken eller på kundesidene for de fleste kredittkortene i Norge. Du kan bruke den samme funksjonen for å gi kortet ditt en positiv saldo:
Bare vær klar over at den som har gitt deg kortet kan tilbakeføre pengene etter en stund.
Det er altså ikke meningen at du skal ha positiv saldo på kredittkort. Det betyr ikke at det ikke kan være fordeler med å sette inn et ekstra beløp som gir deg pluss-saldo på kortet. Tenk deg at du har et kort som gir deg bonuspoeng. Hvis du har en lav kredittgrense på kortet, kan det være utfordrende å tjene mye poeng. Her kan topping av kortet slik at det får positiv saldo hjelpe deg med å tjene mer bonus.
Når det er sagt: Hvis du har råd til å sette inn ekstra penger på kredittkortet, har du trolig såpass god økonomi at du kan få en høyere kredittgrense hvis du søker om det.
Du får ikke innskuddsrente på en positiv kredittkortsaldo. Dette er noe banker og kredittkortselskap opplyser om i vilkårene sine. Derimot er et eventuelt overskudd omfattet av den norske innskuddsgarantiordningen. Det betyr at pengene er beskyttet selv om banken eller kortselskapet skulle havne i en eller annen økonomisk krise.
Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.