Kontaktløs betaling har revolusjonert måten vi utfører daglige transaksjoner på. Med bare en enkel berøring kan du betale for varen du vil kjøpe, uten behov for kontanter eller tradisjonell kortbetaling. Vi ser på fordelen av kontaktløs betaling og hvordan det fungerer.

Slik fungerer kontaktløs betaling

Kontaktløs betaling, også kjent som «tæpping», er en betalingsmåte der kundene betaler for varer og tjenester ved å legge betalingskortet ditt inntil betalingsterminalen. 

De fleste terminaler godkjenner i dag kontaktløs betaling, både i Norge og i utlandet. Dersom terminalen har symbolet for kontaktløs betaling, som ligner veldig på WiFi-symbolet, betyr det at de godtar tæpping. 

Slik utfører du kjøp med kontaktløs betaling:

  1. Hold kortet ditt inntil betalingsterminalen til du hører et lydsignal som bekreftet at kortet er lest. 
  2. Tast inn PIN-koden dersom terminalen krever det. Som regel er ikke dette nødvendig dersom kostnaden på varen er på under 500 kroner. 
  3. I noen tilfeller må du bekrefte betalingen ved å trykke på “godkjenn”. 
  4. I ny og ne vil du også få beskjed om å sette inn kortet i terminalen. Dette er for å bekrefte at du er eier av kortet. 
  5. Hvis du utfører kontaktløs betaling i utlandet vil du også få opp valget mellom å velge norske kroner eller lokal valuta. I så fall bør du velge sistnevnte, da dette vil kunne spare deg for betydelige valutapåslag

Kontaktløs betaling gjør at du kan gjennomføre kjøp raskt og enkelt uten behovet for å sette inn kortet i terminalen og taste inn PIN-koden. Derfor er dette den foretrukne løsningen for mange.  

Er det en maksgrense for kontaktløs betaling?

Som nevnt ovenfor er du nødt til å taste inn PIN-koden dersom du gjennomfører et kjøp som overstiger 500 kroner. Likevel slipper du å sette inn kortet i terminalen, som var nødvendig tidligere.

Derfor er det i prinsippet ikke noe kontaktløs betaling grense. De fleste kredittkort har derimot en maksimal kredittgrense som ikke kan overgås. Betaler du med et debetkort vil du heller ikke kunne tæppe mer enn du har disponibelt på kontoen. 

Ulike måter å betale kontaktløs

Data fra IT-konsernet Nets viser at andelen kontaktløse kortbetalinger økte fra 74 % til 80 % i Norden ved utgangen av 2020 til utgangen av 2021. Mest sannsynlig er andelen enda høyere i år. 

Her er noen ulike måter man kan betale kontaktløs på:

  • Kontaktløse betalinger gjennom kortterminal: Dette er eksemplet vi har beskrevet hittil som lar deg betale ved å tæppe kortet. Denne løsningen kan også brukes med mobil, som Apple Pay og Google Pay. Da fungerer det som et kontaktløs kort. 
  • Betal med QR-kode: Flere barer og restauranter tilbyr nå betaling via QR-kode. Da scanner du koden, velger produktet du vil kjøpe og legger den i handlekurven. Deretter fyller du inn bankopplysningene, og utfører kjøpet.
  • Klikk og hent: Denne løsningen var svært populær under pandemien, som bidro til å redusere kontakten mellom kunder og personale. Du betaler for et produkt eller en vare digitalt med kredittkortet og henter den fysisk på et senere tidspunkt. 

Slik aktiverer du kontaktløs betaling

Det er ikke så mye du trenger å gjøre for å aktivere kontaktløs betaling. Ved førstegangsbruk holder du kortet inntil terminalen. Deretter vil du få beskjed om å sette kortet inn og taste inn PIN-koden. Etter at dette er gjort, skal kortet være klar for kontaktløs betaling. 

Hvis du er i utlandet, aktiveres kontaktløs betaling etter at du har brukt kortet på tradisjonell måte, altså setter inn kortet og taster inn koden. Deretter vil kortet aktiveres av seg selv. Opplever du at kontaktløs betaling ikke fungerer, bør du kontakte din bank eller kortutsteder. 

Tilbyr alle bankkort kontaktløs betaling?

De aller fleste kort tilbyr i dag kontaktløs betaling, uavhengig om det er kredittkort eller vanlig bankkort. I 2019 stilte Visa, MasterCard og BankAxept et krav om at norske butikker skulle tilby kontaktløs betaling i 2020, som gir en indikasjon på hvor vanlig det er. 

Så, enkelt forklart: Alle de beste kredittkortene tilbyr i dag kontaktløs betaling. Hvis ikke, er dette heller kanskje et rødt flagg. 

Er kontaktløs betaling trygt?

Mange vegrer seg kanskje fra å bruke kontaktløs betaling fordi det virker som en utrygg løsning. En person som stjeler kortet trenger jo ikke lenger kunne PIN-koden din for å utføre handler?

Erfaring fra Norge og utlandet viser derimot at kontaktløs betaling reduserer svindelforsøk. Årsaken er at du ikke lenger behøver å vise PIN-koden din like ofte. Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, oppfordrer brukere til å bruke kontaktløse betalinger, av sikkerhetsmessige årsaker:

Kortio
Når tilbyderne av betalingstjenester åpner for kontaktløs betalingsteknologi, er det også de som bærer risikoen. Vi vurderer det slik at den kontaktløse betalingsteknologien som finnes, er trygg for kortholderne - står det i NTB. 

Vi kan derfor anbefale forbrukere å bruke kontaktløse betalinger der dette er mulig. Dette er både enkelt, raskt og svært trygt - uavhengig av hva slags kort du bruker!

Spørsmål og svar om kontaktløse betalinger

Dette er ofte stilte spørsmål vi får angående kontaktløse betalinger med kredittkortet. 

Hva er kontaktløs betaling?
Hvordan fungerer kontaktløs betaling?
Hvorfor virker ikke kontaktløs betaling?
Er det trygt å utføre kontaktløs betaling?
Hva er maksbeløpet på kontaktløs betaling?
Hvordan aktivere kontaktløs betaling?
Kim

Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.

Publisert: 2023-10-24 Sist oppdatert: 2024-09-23