Å ta ut penger med kredittkort i minibank er i de fleste tilfeller mulig i både Norge og i utlandet, men hvor mye det koster varierer mye fra kort til kort. Vi ser på hvor mye det koster å ta ut penger i minibank med kredittkort, samt hvilke kostnader man bør være oppmerksom på.

To ulike tilleggskostnader ved kontantuttak

Det trenger ikke koste mye penger å bruke kredittkort, men hvor mye du må betale avgjør i stor grad av hvilket kort du tar i bruk. Som regel er det to ulike tilleggskostnader du mest sannsynlig vil møte på om du tar ut penger i minibank, enten du er i Norge eller i utlandet: 

1. Uttaksgebyr

Uttaksgebyr er et gebyr som legges på det beløpet du tar ut i minibanken. Årsaken til at bankene og kredittkortutstederne tar dette gebyret, er for at de skal kunne betale for administrasjonsjobben som må gjøres hver gang du tar ut fysiske penger, så det er sånn sett ikke noe bankene tjener stort på. 

Det er veldig ulik praksis på dette gebyret, da noen opererer med høye uttaksgebyrer, samtidig som det også finnes kredittkort uten uttaksgebyr. Noen velger også å droppe gebyret på utenlandske uttak, men beholde det på uttak i Norge - og omvendt. I de fleste tilfeller er det mest kostbart å ta ut penger i Norge.

Satsen på dette gebyret kan bestå av en fast pris per uttak eller et prosentvis beløp basert på hvor mye du tar ut. Noen velger å kombinere begge to, og ta for eksempel 35 kr per uttak + 1% av beløpet du tar ut i minibanken. 

Kredittkort uten uttaksgebyr
1. Uttaksgebyr

2. Valutapåslag 

Valutapåslag er, i motsetning til uttaksgebyr, umulig å unngå. Dette er en utgift som kun dukker opp når du benytter kredittkortet (eller et bankkort) i utlandet. Årsaken til at man må betale valutapåslag, er enkelt og greit for å dekke kredittkortutsteder sine utgifter knyttet det å veksle beløpet fra norsk til utenlandsk valuta. Valutakursene svinger konstant, så bare fra da du bruker kortet til transaksjonen blir bekreftet av banken kan kursen ha endret seg. 

Valutapåslag legges på det beløpet du tar ut i minibanken, og kommer som en prosentsats av det beløpet du tar ut. Denne prosentsatsen kan variere fra bank til bank, men den ligger som regel et sted mellom 1,75 % og 2 % av uttaksbeløp.

Kredittkort uten valutapåslag
2. Valutapåslag 

Kredittkort med lave gebyrer for uttak

Når man skal ta ut penger med kredittkortet må man som tidligere nevnt tenke på ulike kostnader som uttaksgebyr og valutapåslag. Det er som regel ikke betydelig høye summer visst man tar ut litt penger her og der, men dersom man regelmessig tar ut kontanter er det lurt å være bevisst på hvilket kredittkort man velger. 

Under ser du uttaksgebyrene til noen av de billigste kredittkortene. Disse kortene er for øvrig også helt gebyrfrie.

Kredittkort
Uttaksgebyr
Valutapåslag
0 kr
1,75 %
0 kr
1,75 %
0 kr
1,75 %
1,95 % (min 35 kr)
1,95 %

Beløpsgrense for uttak kan variere

Beløpsgrensen for hvor mye du kan ta ut fra minibank kan variere i stor grad. De fleste kredittkort har satt en maksimal grense for uttak per døgn, uke eller måned. Her er en oversikt over beløpsgrensene til de tidligere nevnte kredittkortene:

Kredittkort
Maks uttak per døgn
Maks uttak per uke
Maks uttak per måned
Bank Norwegian
10 000 kr
Ikke spesifisert
Ikke spesifisert
TF Bank Mastercard
Ikke spesifisert
10 000 kr
Ikke spesifisert
Morrow Bank Mastercard
12 000 kr
12 000 kr
48 000 kr
Resurs Gold
5000 kr
15 000 kr
Ikke spesifisert

Du kan ofte ta ut mer penger med kredittkortet i Norge

Enkelte kredittkortutstedere har også forskjellig beløpsgrense på om du er i Norge eller i utlandet. Tar vi for oss Bank Norwegian kredittkort som eksempel har vi følgende beløpsgrenser per døgn i uttak:

  • Maks 3000 kr i Norge.
  • Maks 10 000 kr i utlandet.

Hvordan unngå gebyrer for uttak i minibank?

Så lenge du er i utlandet kommer du deg dessverre ikke unna valutapåslaget. Det finnes per i dag ingen kredittkort uten valutapåslag. Det som derimot finnes, er kredittkort uten uttaksgebyr. Tar man jevnlig ut kontanter kan det lønne seg å bruke et kort som ikke pålegger gebyrer ved uttak.

Beste kredittkortene for kontantuttak

Du sparer mye penger på å ta ut penger med et kredittkort med lave uttaksgebyrer. Dette gjelder kanskje spesielt i utlandet, hvor behovet for kontanter ofte er større. Under ser du de beste kredittkortene for kontantuttak:

  1. Bank Norwegian kredittkort:

    Billigste kredittkort for kontantuttak

  2. TF Bank Mastercard:

    Kredittkort med lavt uttaksgebyr

  3. Morrow Bank Mastercard:

    Et billig kredittkort med lave gebyrer

  1. Bank Norwegian kredittkort

    1. Bank Norwegian kredittkort

    Bank Norwegian har generelle lave gebyrer. Du betaler ingenting for å utføre et kontantuttak. I tillegg har kortet et valutapåslag på 1,75 %, som er blant det laveste på markedet. Du kan ta ut maks 10 000 kroner per døgn med Bank Norwegian.

    Årsgebyr 0 kr
    Maks kreditt 150 000 kr
    Effektiv rente 24,40 %
    Rentefrihet 45 Dager
    Effektiv rente 24,4 %, 15 000 kroner over 1 år. Kostnad: 1 849 kroner. Total: 16 849 kroner.
    Søk nå Annonselenke
  2. TF Bank Mastercard

    2. TF Bank Mastercard

    TF Bank Mastercard er et populært kredittkort, spesielt for de som ser etter et gratiskort med lave gebyrer. I likhet med Bank Norwegian har de ingen uttaksgebyr og et valutapåslag på kun 1,75 %. Maks uttaksbeløp er 10 000 kr per uke.

    Årsgebyr 0 kr
    Maks kreditt 150 000 kr
    Effektiv rente 26,69 %
    Rentefrihet 43 Dager
    Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337
    Søk nå Annonselenke
  3. Morrow Bank Mastercard

    3. Morrow Bank Mastercard

    Morrow Bank Mastercard er også et rimelig kort. De kan skilte med de samme lave kostnadene, som innebærer 0 kr i uttaksgebyr og 1,75 % valutapåslag. Du har et relativt høyt maksbeløp på 12 000 kroner per døgn. 

    Årsgebyr 0 kr
    Maks kreditt 100 000 kr
    Effektiv rente 28,77 %
    Rentefrihet 50 Dager
    Du skal betale tilbake 12 000 kroner på 12 måneder, med en effektiv rente på 28,77 %. Kostnad for delbetaling blir 1 726 kr, som gir en total pris på 13 726 kr.
    Søk nå Annonselenke

Rentefri periode gjelder ikke ved kontantuttak

Når du bruker kredittkortet til handel av varer og tjenester, har du ofte en rentefri kreditt på rundt 30-60 dager. Dette gjelder derimot som regel ikke ved kontantuttak. Tar du ut penger i minibanken i dag, har du pådratt deg rentekostnader allerede i morgen. Rentene løper til hele kreditten er tilbakebetalt.

Det er også greit å være obs på at det ikke bare er uttak i minibanker som regnes som kontantuttak hos kredittkortutstere:

  • Når du bruker kredittkortet til å betale regninger, regnes også dette som et kontantuttak.
  • Dersom du overfører penger fra kortet til en bankkonto vil det bli ansett som kontantuttak.
  • Om du tar ut penger i butikker, restauranter eller lignende, er dette også kontantuttak. 

Har du et debetkort som har lavere gebyrer på uttak enn hva kredittkortet ditt har, kan det være lurt å bruke dette til uttak i minibank fremfor kredittkortet.

Oppsummering

Å ta ut penger med kredittkort i minibank kan medføre flere kostnader, som uttaksgebyrer og valutapåslag. Disse gebyrene varierer avhengig av korttype og hvor uttaket gjøres. Mens noen kort ikke har noen uttaksgebyrer, må valutapåslag alltid betales ved uttak i utlandet. 

Det er også viktig å huske at kontantuttak fra kredittkort påfører rentekostnader umiddelbart, i motsetning til vanlige kjøp som har rentefrie perioder. Man skal derfor være ekstra forsiktig med å ta ut penger med kredittkort, og sørge for å betale utestående beløp tilbake så raskt som mulig.

Ofte stilte spørsmål om hva det koster å ta ut penger i minibank

Kan man ta ut penger med kredittkort?
Hva koster det å ta ut penger i minibank?
Finnes det kredittkort uten uttaksgebyrer?
Kim

Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.

Publisert: 2024-10-02 Sist oppdatert: 2024-10-11