Å leie bil bør være bekvemt og ukomplisert. Men skjulte kostnader og godt gjemte avtalevilkår kan gjøre leiebilopplevelsen mindre hyggelig. Her er våre beste tips til hva du bør tenke på før du setter deg inn og kjører av gårde.
De viktigste tipsene oppsummert:
Norske førerkort er godt nok i mange land, men ikke over alt. Det kan hende du må ha et internasjonalt førerkort, som er en oversatt versjon av det norske kortet.
Dette er eksempler på land som aksepterer internasjonale førerkort:
Du kan bestille internasjonale førerkort hos NAF, blant annet.
Vær også oppmerksom på at en rekke bilutleiere har en høyere aldersgrense enn den norske førerkortgrensen. Et nokså vanlig krav er at du er 21 eller 25 år for å leie bil.
Det kan være store prisforskjeller mellom de ulike bilutleierne. Skal du leie bil i én uke for eksempel, kan forskjellen utgjøre mange tusen kroner på den samme biltypen.
Dette kan du gjøre:
Vær oppmerksom på at nettsteder som sammenligner leiebilpriser vanligvis bare omfatter de store selskapene, som Avis, Budget, Hertz og Sixt.
Søk i Google eller en annen søkemotor etter «leiebil + destinasjon» for å finne lokale utleiere.
De kan ofte matche prisene fra de store selskapene med god margin. Bare husk å sjekke hvilke tilbakemeldinger små og ukjente utleiere har fått av tidligere kunder før du bestiller bil.
Mange utleiere tilbyr både elbiler og hybridbiler. Skal du kjøre langt, kan det merkes godt i lommeboka hvis du velger hybrid eller elbil i stedet for fossilbil.
Drivstoffkostnadene er én ting. En annen ting er at leieprisen på elbiler kan være en del lavere enn på diesel- eller bensinbiler.
Bare forsikre deg om at du har mulighet til å lade bilen tilstrekkelig i løpet av kjøreturen. Norsk Elbilforening har et godt ladekart på denne siden.
Når du leier bil, får du stort sett ikke mer enn selve bilen. Trenger du ekstrautstyr, må du normalt betale for det. Trenger du for eksempel skiboks eller tilhengerfeste kan du bli lettere sjokkert over prisnivået. Noe så enkelt som en sittepute for litt større barn kan koste rundt 500 kroner, per døgn!
Sjekk derfor hva som er inkludert med leiebilen for den prisen du får oppgitt. Vurder å ta med eget utstyr, som GPS eller barnestol, for å spare penger.
Og skal du kjøre på vinterføre, dobbeltsjekk at bilen har vinterdekk. Sjekk om du kan få med kjettinger også og hva det koster.
Leiebilforsikringer kan være et minefelt og kilden til høye ekstrakostnader.
Det finnes to typer leiebilforsikringer:
Disse forsikringene er som regel inkludert i leieprisen, i alle fall i Europa:
Her er eksempler på forsikringer leiebilselskapene ønsker å selge deg:
Leiebilforsikringer i utlandet kan ha mange forskjellige navn avhengig av hvor du leier, og hvem du leier av. Ansvarsforsikringen for eksempel, kan kalles TPL, TPLP, TI, TPI eller LI. Forbruker Europa har en god guide til hva de ulike forsikringene kalles internasjonalt her.
Før du skriver under på en leiebilavtale, bør du forsikre deg om dette:
Bilutleiernes tilleggsforsikringer kan koste mye penger. En egenandelsforsikring for eksempel, kan koste mange hundre kroner i døgnet.
Noen kredittkort inkluderer gratis egenandelsforsikring. Også denne kan helt eller delvis redusere egenandelen du må betale ved skade på leiebilen.
Flere kredittkort inkluderer også gratis reiseforsikringer. De kan gi beskyttelse mot tyveri av eiendeler i leiebilen. En tilsvarende forsikring er noe utleieselskapene vanligvis tar betalt for.
Og bare så det er sagt: Har du en helårs reiseforsikring du betaler for, er du trolig dekket for det meste som utleierne ønsker å selge deg ekstraforsikringer for.
Før du signerer en leiebilkontrakt, er det viktig at du forstår hva du skriver under på.
De fleste utleierne har kopier av vilkårene på nettsidene sine. Du kan studere dem i ro og mak før du bestiller bil.
Dette er noen av tingene du bør undersøke:
I tillegg kan avtalebrudd oppheve forsikringene. Ta punktet med ekstrasjåfør, for eksempel.
Skjer det en ulykke med leiebilen når den kjøres av andre enn sjåføren(e) som er oppgitt i leiekontrakten, er det ikke sikkert at forsikringene dekker skadene.
Kredittkort | Utleieselskap | Maks Rabatt |
Avis og Hertz | 20 % | |
Avis | 20 % | |
Avis | 15 % | |
Avis | 8 % |
Når du henter en leiebil, reserverer utleieren leieprisen i tillegg til et depositum på noen tusenlapper. Betaler du med bankkort, er det penger på brukskontoen som reserveres. Disse pengene blir utilgjengelig mens kjøreturen pågår. Betaler du derimot med kredittkort, står pengene på brukskontoen urørt.
La oss si at du betaler en leiebil på forhånd. Før du henter den, går utleieren konkurs. Betaler du med kredittkort, får du tilbake pengene av banken eller kredittselskapet du har fått kortet av. Dette gjelder i og for seg for bankkort også, men her kan veien til full refusjon være mer kronglete.
Du må betale rente på kredittkortgjeld, men bare etter at det har gått en tid. Kredittkort har rentefrie perioder som varer i inntil 60 dager av gangen på det meste. Betaler du tilbake alt du har lagt ut på leiebilen i en slik periode før den ender, slipper du også å betale rente.
Når du leier bil, må du normalt betale bensin, diesel eller strøm selv. Det finnes såkalte bensinkort, som er kredittkort med drivstoffrabatter. Ikano Visa er et slikt kort. Du kan spare 2 % på Shell med kortet. Er literprisen 50 kroner, sparer du 1 krone på literen når du betaler med det.
Noen utleiere kan for øvrig kreve at du betaler med kredittkort. Grunnen er at det forenkler betalingsprosessen og innkrevingen av eventuelle ekstrakostnader etter at leiebilen er levert.
Før du setter deg inn i leiebilen og farer av gårde, er det enkelte ting du bør huske på når du skal hente bilen.
Du må vise frem førerkortet når du henter bilen. Og har du ikke betalt på forhånd, må du ha noe å betale med. Sjekk med utleieren hvor stort beløp som kommer til å bli reservert på kortet.
Hvis flere enn deg selv skal kjøre leiebilen, må personopplysninger og førerkortinformasjon legges inn i kontrakten. Som regel må ekstrasjåførene møte opp på utleiekontoret sammen med deg. Vær oppmerksom på at det kan koste ekstra med ekstra sjåfører.
Spør utleieren hva du skal gjøre hvis du får motorstopp eller andre problemer med bilen. Noen selskaper vil at du skal kontakte bestemte bilbergere. Vær oppmerksom på at bilberging kan koste ekstra og at noen utleiere kan forsøke å selge forsikringer for dette også. De store utleierne har for øvrig egne nødnumre du kan ringe hvis du får biltrøbbel. Det er lurt å lagre dette nummeret på telefonen.
Be om instruksjoner hvis du er usikker på hvordan GPS, lys, elektronikk eller andre funksjoner i bilen skal opereres. Og kjører du dieselbil i land hvor AdBlue er påbudt, kan det være lurt å spørre hvordan du fyller på dette før du drar.
Du skal motta et skadeskjema som viser eksisterende skader på bilen når du henter den. I noen tilfeller kan også en utleierepresentant gå over bilen sammen med deg før du kjører. Du bør uansett sjekke bilen selv og fotografere den. Dermed har du dokumentasjon på eventuelle skader du ikke skal ha ansvar for. Oppdager du skader som ikke er oppgitt, bør du varsle utleieren før du forlater utleiekontoret.
Ta bilde av kilometerstanden på bilen før kjøreturen starter. Gjør det samme når du leverer bilen også. Da har du noe å slå i bordet med hvis utleieren hevder at du har kjørt lenger enn avtalt.
Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.