I januar ble godt over 300 bedrifter erklært konkurs i Norge. Handler du hos en bedrift som i etterkant går konkurs, vil du risikere å ikke motta varen. Hvis du betaler med et kredittkort vil du ha krav på å få pengene tilbake.
I løpet av de siste 12 månedene har 4315 bedrifter gått konkurs. I samme periode i fjor lå tallet på 3864, som tilsvarer en økning på 12 %. Selv om januar hadde hakket færre konkurser sammenlignet med samme måned i fjor, peker tallene mot en økning i antall bedrifter som blir lagt ned i månedene fremover.
Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet Norge, forventer at 2024 blir et år med mange konkurser:
– Vi venter fortsatt at 2024 blir et år med mange konkurser. Til tross for politikernes optimisme om økonomisk gjenoppretting, uttrykker sentrale økonomiske institusjoner som Norges Bank og Oljefondet bekymring, uttalte hun i en pressemelding.
Tallene viser tydelig hvilke bransjer som sliter mest med å ha hodet over vann for øyeblikket. Bedrifter innenfor detaljhandel sliter særlig med en økning på over 20 % i konkurser sammenlignet med januar 2023. På motsatt side ser vi at konkurser innenfor bransjene hotell- og restauranter og transport/lagring har blitt kraftig redusert.
Selv om antallet konkurser er blitt noe redusert i januar i år, har antallet ansatte som har mistet jobben økt. Det indikerer at det er flere større bedrifter som hører fortiden til.
– Det at det nå er større bedrifter som blir berørt, vil logisk nok i økt grad kunne påvirke både privatpersoner og bedrifter i negativ forstand. Dette, kombinert med fortsatt uendret styringsrente og våre analyser, viderefører forventingen om en konkursbølge i 2024, sa Almskog i forbindelse med pressemeldingen.
Dersom du handler varer på nett, eller produkter med lang leveringstid, vil du risikere å hverken motta varen eller pengene dersom firmaet går konkurs i mellomtiden. Siden bedriften er erklært konkurs er det en reell mulighet for at den ikke vil ha betalingsevnen til å tilbakebetale deg beløpet. Da vil i så fall pengene du har brukt bli forduftet i løse luften.
Du kan kreve tilbake beløpet konkursboet skyldet deg, men du vil trolig ikke havne først i køen. Og når verdiene som er igjen er fordelt, vil det ikke være mulig å kreve noe mer penger.
Betaler du derimot med kredittkort, vil du bli vernet av finansavtaleloven. Den som har gitt deg kreditt (banken eller kredittinstitusjonen) er ansvarlig for å dekke beløpet du har tapt dersom en bedrift har gått konkurs.
Faktisk vil du ha større rettigheter ved flere tilfeller hvis du betaler med kredittkort. Dette er situasjoner hvor du har rettighetene på din side, dersom du tar i bruk kredittkortet:
De beste kredittkortene i 2024 er ofte utstyrt med gode forsikringer. Selv om alle kredittkort er lovpålagt å følge Finansavtaleloven, som betyr at du er sikret ved konkurser, er det andre forsikringer som kan være lurt å ha i tillegg.
Mange kredittkort kommer med forsikringer som blant annet reise- og avbestillingsforsikringer, leiebilforsikring samt forsikring mot ID-tyveri. Ved å eie og bruke et slikt kort vil du være godt sikret mot de fleste situasjoner. Her er noen populære kredittkort med forsikringer:
Kim har en bred forståelse innen økonomi og finans. Hans ekspertise gjør ham til en god match for Kortio, hvor han produserer nyttig innhold av høy kvalitet til våre lesere. Kim ønsker å bryte de negative assosiasjonene til kredittkort og veilede hvordan valg av riktig kredittkort kan være et positivt tilskudd i økonomien.