Digitale lommebøker gjør det enda enklere å betale varer og tjenester. Denne guiden lærer deg alt du må vite om betalingsmetoden og hvordan du kommer i gang.

Dette er den digitale lommeboken

En digital lommebok, også kalt e-lommebok, er en appbasert betalingsløsning som lar deg lagre betalingsinformasjon fra kontoer, kredittkort og bankkort digitalt. Deretter kan lommebøkene erstatte fysiske betalingsmidler, både på nettet og hos fysiske forhandlere.

Du kan installere og bruke lommebøkene på flere enheter, slik som:

  • PC-er
  • smarttelefoner
  • wearables, som treningsarmbånd

Slik legger du til kort i din digitale lommebok

Å legge til et betalingskort, slik som et kredittkort, i en digitallommebok er lett. Forutsetningen er at kortet fungerer med lommeboken du vil benytte.

For å vise deg hvordan du gjør det, kan vi bruke kredittkortet fra Morrow Bank og Apple Pay:

  1. Åpne Apples lommebok - Apple Pay er allerede installert på alle nyere Apple-telefoner. Finn lommebokikonet og trykk på det for å åpne appen.
  2. Legg til kort - Trykk på +-tegnet eller «Legg til» etter at du har åpnet appen.
  3. Velg korttype - Det neste du må gjøre er å velge «Debet- eller kredittkort».
  4. Skann kortet med telefonkameraet - Plasser kortet du vil legge til foran deg. Pass på at det fyller bilderammen på telefonskjermen. Hvis du har problemer med dette, kan du heller velge «Oppgi kortinformasjon manuelt».
  5. Manuell kortinformasjon - Velger du å legge inn kortinformasjonen manuelt, må du taste inn navnet som står på kortet, kortnummeret, utløpsdatoen og sikkerhetskoden (3 sifre) før du trykker på «Neste».
  6. Verifiser kortet - Neste steg er å verifisere kortet. Be om å få tilsendt en tekstmelding med en unik kode som du skal taste inn i appen. I noen tilfeller kan du også ringe banken for å få koden.
  7. Ferdig! - Så snart kortet er verifisert er det også aktivert. Du kan nå bruke den digitale lommeboken neste gang du skal betale.
Slik legger du til kort i din digitale lommebok

Legg til kort i andre lommebøker

Å legge til kort i andre lommebøker enn Apple Pay, slik som Google Wallet, fungerer stort sett på samme måte som beskrevet over.

Bare vær klar over at enkelte kort bruker BankID for verifisering i stedet for en tekstmelding. Derfor lønner det seg å installere BankID-appen på telefonen før du begynner å legge til kort i disse lommebøkene.

Hva med bankkontoer?

Du kan legge til bankkontoer også i noen av de digitale lommebøkene, slik som Vipps, for eksempel. Fremgangsmåten er langt på vei den samme som for kort.

Men i stedet for kortnummer og utløpsdato skal du taste inn kontonummeret. Også her må du bekrefte at du eier kontoen, vanligvis med BankID.

Det er kjempelett å betale

Når du har aktivert minst ett betalingsmiddel i den digitale lommeboken, slik som et kredittkort, er du klar til å betale.

Slik betaler du med telefonen på butikken for eksempel:

  1. Aktiver skjermen på telefonen
  2. Hold telefonen nær betalingsterminalen
  3. Vent på at du både hører og ser bekreftelser på betalingen

Avhengig av hvilken lommebok og betalingsmetode (konto eller kort) du bruker, kan du måtte bekrefte betalingen. Enten med PIN-kode, Face-ID eller fingeravtrykk, for eksempel.

Viktig hvis du har lagt inn flere betalingsmidler

Har du lagt inn mer enn ett kort eller flere kontoer i lommeboken, må du følge med.Noen lommebøker spør deg hvilken konto eller hvilket kort du vil belaste idet du skal betale. Andre lar deg sette opp et foretrukket betalingsmiddel på forhånd og belaster dette automatisk. Sjekk hvordan din lommebok håndterer flere betalingsmidler før du betaler med den. Dermed unngår du å belaste feil kort eller konto.

Digitale lommebøker og wearables

Mange er klar over at det er mulig å betale kontaktløst med telefoner takket være digitallommebøker. I tillegg kan du bruke lommebøkene sammen med en rekke wearables.

Wearables er et «nynorsk» ord for duppeditter som smartklokker, aktivitetsarmbånd og smarte smykker som ringer og armbånd, for eksempel.

I all hovedsak finnes det to løsninger for slike dingser og e-lommebøker:

  • Apper - Noen dingser, først og fremst smartklokker, kommer med lommebøkene ferdig installert. Du kan også laste ned og installere egne betalingsapper.
  • Forlengelse - Den andre løsningen fungerer som en forlengelse av lommeboken du har på telefonen. Aktivering og oppsett av lommeboken foregår i telefonappen. Aktivitetsarmbånd og smarte smykker benytter ofte denne løsningen.

Vi kan bruke Garmin Pay som et eksempel på hvordan lommebøkene fungerer på wearables:

Forutsetningen er at du har en Garmin-klokke som er paret med appen Garming Connect på telefonen din.

  1. Åpne Garmin Connect på telefonen din
  2. Åpne menyen i appen, velg deretter Garmin Pay
  3. Velg klokken du ønsker å aktivere lommeboken på
  4. Lag en PIN-kode som du skal bruke når du betaler med klokken
  5. Legg inn betalingsinformasjonen for kortet du vil bruke og personopplysninger

Før du kan ta i bruk Garmin Pay på klokken din, må du verifisere kortet ditt hos banken. Dette kan du gjøre ved å be om å få tilsendt en kode på SMS, for eksempel. Når kortet er verifisert, kan du betale med klokken. Å betale fungerer på samme måte som med andre smarte enheter. Du trenger bare å holde klokken nært nok en betalingsterminal og taste PIN-koden.

Mer enn bare Apple Pay og Google Wallet

Når du kjøper en iPhone, er Apple Pay allerede installert på telefonen. Det samme gjelder andre Apple-enheter også, som klokker og nettbrett.

Google Wallet er vanligvis ferdig installert på nye Android-enheter, som telefoner fra Samsung, Motorola og Google.

Men Apple Pay og Google Wallet er langt i fra de eneste digitale lommebøkene du kan bruke. Her er noen av de andre:

Det er allikevel flere forskjeller du må være klar over:

  • noen lommebøker fungerer så å si over alt
  • andre har begrensninger på hvor du kan bruke dem
  • korttilbydere kan la være å åpne for buk av enkelte lommebøker

Her er noen eksempler:

Du kan betale med både Google Wallet og Apple Pay hos alle fysiske forhandlere som aksepterer Mastercard og Visa. Også på nettet godtar mange forhandlere betaling med de to lommebøkene. Men mange norske banker tillater ikke at du legger kortene deres i Apple Pay, for eksempel.
På den andre siden, kan du legge inn stort sett alle norske betalingskort i PayPal. Men det er foreløpig begrenset hvor mange norske nettbutikker og fysiske forhandlere som aksepterer PayPal-betalinger.

Andre forskjeller

Motoren i de fleste digitale lommebøker kalles nærfeltskommunikasjon (Near Field Communication – NFC på engelsk). Dette er en kommunikasjonsteknologi som fungerer over svært korte avstander, ikke mer enn 4 centimeter på det meste. Når den digitale lommeboken på telefonen din for eksempel, kommuniserer med en betalingsterminal, er det ofte denne teknologien som benyttes. Men ikke alltid.

Coopay, som er Coop-butikkenes e-lommebok, bruker QR-koder for at lommeboken skal kunne «snakke med» fysiske betalingsterminaler, for eksempel. Rent praktisk betyr dette at du bare kan benytte Coopay i norske Coop-butikker. Andre digilommebøker kan brukes stort sett over alt.

Kredittkort og digitale lommebøker

Ettersom Kortios fagfelt er kredittkort, er det naturlig å se på hvilke kredittkort du kan putte inn i hvilke lommebøker. Her er noen eksempler

Kredittkort 
Apple Pay 
Google Wallet 
Garmin Pay 
Samsung Pay

Kredittkortfordeler og Stamkundekort

Mange kredittkort gir deg bonus, rabatter eller cashback når du betaler med dem. Noen bankkort kan også belønne deg når du bruker dem.

Men hva skjer når du legger kortene inn i digitale lommebøker? Får du fortsatt belønninger?

Det generelle svaret er ja, det gjør du. Men det er viktige unntak du må være klar over.

Trumf

Er du Trumf-medlem for eksempel, kan du legge inn betalingskort på medlemssidene dine. Hver gang du betaler med det fysiske kortet, får du bonusen du har krav på.

Legger du derimot det samme kortet inn i en digital lommebok, får du ikke bonus automatisk hvis du betaler med lommeboken. Da må du skanne Trumf-medlemskortet først.

Det kan være lignende begrensninger med andre kort også. Derfor bør du sjekke med din kortleverandør at du får belønningene dine når du legger inn kortet deres i digitallommebøker.

Du kan legge inn lojalitetskort også

Noen e-lommebøker har løsninger for såkalte stamkundekort. Du kan, blant annet, legge inn både Coop-kort og Trumf-kortet i Google Wallet, for eksempel. Når du ønsker å bruke kortet, finner du det frem i lommeboken før du skanner det i kassen. Bare vær oppmerksom på at både Trumf Pay og Coopay allerede har kopi av medlemskortene dine i appene.

Fordeler og ulemper med digitale lommebøker

Her er de viktigste fordelene og ulempene med digitale lommebøker:

Fordeler

  • Raskt og enkelt – Å betale kontaktløst med en digital lommebok er ofte raskere og enklere enn å betale med fysiske kort.
  • Hygienisk – Kontaktløse betalinger med telefoner og wearables reduserer behovet for å berøre betalingsterminaler.
  • Tilgjengelighet – Du har tilgang til alle betalingskortene selv om du ikke har med de fysiske kortene.
  • Trygt – Betalingsinformasjonen krypteres med såkalte tokens, noe som øker sikkerheten ved betalinger.
  • Biometrisk godkjenning – Du kan bekrefte betalinger med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, som øker sikkerheten ytterligere.

Ulemper

  • Krever teknologi – Digitale lommebøker gjør at du blir enda mer avhengig av smarttelefoner eller wearables.
  • Tekniske problemer – Appene kan krasje, internettet kan slutte å fungere slik at du ikke kan betale.
  • Varierende dekning – Ikke alle forhandlere aksepterer kontaktløse betalinger ennå, først og fremst i utlandet.
  • Uoversiktlig tilgjengelighet – De fleste bank- og kredittkort fungerer med noen lommebøker, men ikke alle.
  • Ikke 100 % trygt – Mister du telefonen for eksempel, er det en teoretisk mulighet for at uvedkommende får tilgang til den digitale lommeboken.

Men er det egentlig trygt?

Det er minst like trygt å betale med digitale lommebøker som med fysiske bank- og kredittkort. De fleste digitallommebøkene bruker tokens for å beskytte betalingsdetaljene dine. Når du legger til betalingskort i en digital lommebok, lages det et unikt token, en tilfeldig generert tallrekke, for betalingsinformasjonen i kortet ditt. Når du betaler, leser betalingsterminalen av tokenet. Deretter får den en bekreftelse på at tallrekken stemmer fra banken eller kredittselskapet du har fått kortet av.

Tenk på tokenet som et kodenavn for betalingskortet ditt. Ved betalinger, oppgir du kodenavnet i stedet for ditt virkelige navn. Deretter bekrefter de som kjenner det virkelige navnet ditt (betalingsnettverket og banken) at kodenavnet stemmer. At digitale lommebøker bruker tokens i stedet for de faktiske kortopplysningene, reduserer risikoen for svindel og tyveri.

I tillegg kan du øke sikkerheten for digitale lommebøker ytterligere med disse tipsene:

  1. PIN-koder eller biometri - Du kan lage en PIN-kode, bruke ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk for åpne telefonen din. Du kan også sette opp de samme funksjonene for å åpne lommeboken og for å bekrefte betalinger.
  2. Andre sikkerhetsfunksjoner - Mange smarttelefoner og wearables har funksjoner som «Finn min enhet» og fjernlåsing. Disse kan hjelpe deg hvis du mister enheten eller hvis den blir stjålet.
  3. Installer oppdateringer - Både operativsystemer og apper oppdateres jevnlig, blant annet med nye sikkerhetsfunksjoner. Sørg for at enhetene og appene dine alltid benytter de nyeste versjonene.
  4. Ikke del enheten eller PIN-koder med andre - Unngå at andre får tilgang til telefonen din eller dine wearables. Ikke del PIN-koden for telefonen eller lommeboken med andre heller.
  5. Kontakt banken umiddelbart - Har du mistet telefonen eller en annen enhet du kan betale med, kontakt den du har fått kort av umiddelbart. Be dem sperre kortene som er lagret i lommebøkene.

Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.

Publisert: 2024-10-16