Bør du bruke kredittkort eller bankkort i utlandet? Og spiller det egentlig noen rolle? Denne guiden forklarer deg hva som er den beste løsningen.
Det er vanligvis tryggere å bruke kredittkort i utlandet enn vanlige bankkort. Det er flere grunner til dette:
Når du betaler med kredittkort, er det bankens penger du bruker. Betaler du med bankkort, bruker du dine egne penger på kontoen hjemme i Norge. Klarer uærlige sjeler å få tak i kredittkortet ditt, er bankkontoen trygg ettersom kortet ikke henter penger fra kontoen din. Mister du derimot bankkortet, kan kontoen i verste fall tømmes. Ikke bare kan utenlandsturen bli et lite mareritt fordi du ikke har penger på konto. Du får heller ikke betalt avtalegiroer eller rente og avdrag på lån. I verste fall kan du få kostbare purringer og inkassovarsler fordi bankkortet ditt er stjålet.
Blir kortene dine stjålet, får du vanligvis tilbake pengene dine uansett om det er snakk om bank- eller kredittkort. Forutsetningen er at du ikke har brukt kortene uforsvarlig, slik som å ikke skjule inntastingen av PIN-koden. Det er allikevel mer prakk med en tom bankkonto, ikke minst hvis den tømmes mens du er på reise i utlandet.
Betaler du med bankkort i utlandet, trekkes pengene fra kontoen din umiddelbart. Med kredittkort, kan du vente med å betale det du skylder til kredittkortregningen dukker opp. Dermed kan du sjekke alle betalinger som er utført med kortet før du betaler regningen. Oppdager du ett eller flere trekk som du stusser over, kan du kontakte den du har fått kort av for å rydde opp.
Den norske finansavtaleloven sikrer deg mot tap på varer og tjenester du kjøper med kredittkort. Dette gjelder også for kjøp i utlandet. Har du betalt på forhånd, kan du be om å få tilbake pengene fra banken i situasjoner som dette:
Du må riktignok henvende deg til forhandleren med kravet ditt før du kontakter banken. Men fører dette ikke til en løsning, er det kortutstederen som må ta ansvar til syvende og sist. Det er riktig at du langt på vei har de samme rettighetene for kjøp med bankkort også. Men veien til at du får tilbake pengene dine, er litt mer kronglete.
Bruker du kredittkort på utenlandsturene dine, unngår du at det reserveres penger på kontoen din. La oss si at du skal leie bil i Syden. Utleieren reserverer et større depositum idet du henter ut bilen.
Dette er penger du ikke kan bruke så lenge reservasjonen varer.
Bruker du bankkort, låses pengene du har på konto for annen bruk. Med kredittkort slipper du dette problemet.
Mange kredittkort inkluderer gratis reiseforsikring. Dette er en fordel du normalt bare får med kredittkort. Det er ingen norske bankkort som gir deg den samme fordelen. Forutsetningen for at forsikringen skal virke, er at du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kortet. Dette er også en grunn til at du bør bruke kredittkort utenlands. Betaler du med bankkort i stedet, er det ikke sikkert at du er forsikret.
En annen fordel mange kredittkort har over de fleste bankkort er fravær av gebyrer og billigere valutaveksling.
Dette er hva flere av de beste kredittkortene for reiser har til felles:
Du tenker kanskje at hvor ille kan et gebyr på uttak av kontanter egentlig bli? I våre øyne kan det bli skikkelige ille. Enkelte banker krever 40 kroner pluss 4 % av beløpet man tar ut. Tar man ut 10.000 kroner med dette gebyret, må man betale 440 kroner til banken.
Vi sier ikke at du skal legge igjen kortene dine hjemme. Faktisk er det lurt å ha med to kort på reisene dine utenfor Norges grenser.
Bare pass på å holde kortene adskilt. Mister du lommeboken med kredittkortet for eksempel, er fortsatt bankkortet intakt i en annen koffert eller veske.
Bengt har allsidig erfaring som gjør ham til en god match for Kortio. Han har både erfaring fra finansnæringen og media. En av de første jobbene hans var i en bank. Han har også lang erfaring med å produsere innhold om privat økonomi.