Å betale med mobil har aldri vært enklere. Med de fleste kredittkort i dag trenger du ikke lenger det fysiske kortet for å utføre handler, ettersom alt kan gjøres fra mobilen. Tiden der man ble frustrert over å ha glemt lommeboken hjemme er derfor forbi.
Å betale med mobilen er blitt mer normalt enn noen gang, enten du skal vippse en venn for en middag, gjennomføre et kjøp på nett eller kjøpe en kaffe på Narvesen. Ved å legge til kredittkortet på mobilen, vil du kunne utføre handler raskere og enklere enn noen gang.
De fleste har som regel telefonen lett tilgjengelig og du trenger ikke lenger finne frem kortet hver gang du skal betale. Så, hvordan kan jeg betale med mobilen? Slik kommer du i gang på 1-2-3:
Du kan registrere flere kredittkort, så lenge kortet støtter digitale betalingsløsninger. Det er flere mobiltelefoner som godtar betaling med mobil, deriblant iPhone- og Android-enheter. Du kan også integrere kredittkortene med smartklokker som Garmin Pay.
Hvordan du registrerer kredittkortet ditt i mobilen vil avhenge av hva slags mobil du bruker. De mest populære metodene for kontaktløs betaling på mobil er Apple Pay, som innebærer blant annet iPhone, Apple Watch, iPad, og Google Pay, som inkluderer Samsung, Google-telefoner og OnePlus. Med Samsung-telefoner har du tilgang til både Google Pay og Samsung Pay.
Bruker du Apple Pay er du nødt til å legge til kredittkortet i Apple Wallet, velge om du vil bekrefte kjøpet med Touch ID eller Face ID og deretter godkjenne vilkårene. Hvis du har en Android-telefon må du laste ned Google Pay-appen, legge til kredittkortet, aktivere nærfeltskommunikasjon (NFC) og skjærmlås og tilslutt godkjenne vilkår og brukeravtale.
I den siste perioden ser vi også at flere kredittkort registreres i Vipps. Det eneste som kreves hvis du vil betale med Vipps, er at butikken du handler i aksepterer det. Selv om flere butikker godtar Vipps, er det fortsatt ikke like vanlig som Apple Pay og Google Pay.
Hos Vipps kan du også legge inn flere kredittkort som betalingsvalg. For å gjøre dette registrerer du kredittkortnummeret, utløpsdato og CVC-kode i appen. Husk at du må bevisst huke av for at du ønsker å bruke kredittkortet, ettersom tjenesten automatisk velger å trekke fra bankkontoen for øyeblikket
Etter at du har lagt inn kortet i mobilen, kan du komme i gang med å betale i butikk med mobil - trygt og enkelt. Du fullfører handelen ved å bruke enheten du bærer med deg hver dag. Det er bare å holde telefonen opp mot leseren, og betaling blir godkjent automatisk. Utfører du et kjøp som overstiger beløpet på 500 kroner? Da må du i så fall også angi PIN-koden, som eller ikke er nødvendig. Enklere har det aldri vært!
Vi må spole tilbake en god del år for å finne igjen tiden hvor det var vanlig å betale med kontanter i butikken. Da var det vanlig å putte kontanter i lommeboken, som både var tungt og tok mye plass. Nå derimot blir lommeboken primært sett brukt for å oppbevare betalingskort. Med mobilbetalning tar vi enda et steg videre og sier farvel til lommeboken. Det er én ting mindre å passe på samtidig som man frigjør mer plass for bukselommene.
Ovenfor har du sett hvordan du kommer i gang med å betale med mobilen, uavhengig om du bruker Apple Pay, Google Pay eller Vipps. Opplever du fortsatt at kredittkortet ikke blir godkjent? Årsaken til dette kan rett og slett være at du har et kredittkort som ikke er kompatibelt med mobilen.
Noen kredittkort godtar Apple Pay, andre Google Pay, de fleste begge og noen ingen. Det er derfor viktig å sjekke at kredittkortet passer sammen med din mobil før du forsøker å koble sammen kredittkortet. Ønsker du å bruke et kredittkort med mobilen, bør du undersøke at dette er mulig før du søker om et nytt kredittkort. I listen av kredittkort som vi har presentert, kan du tydelig se om kortet godtar Apple Pay og Google Pay eller ikke.
«Det eneste som vises på skjermen når du betaler med mobil, er et upersonlig kort uten navn og utløpsdato. Det er kun de siste fire sifrene i kortnummeret som er synlig, så ingen kan stjele til seg sensitive opplysninger ved å titte over skulderen din når du betaler», sier Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge.
Å betale med mobil i butikker gjør prosessen både enklere og raskere - og kanskje også sikrere. I tillegg til at du ikke trenger å eksponere PIN-koden din til andre, vil kortopplysningene verken lagres på enheten din eller med brukerstedet.
Hvis man er vandt med å gå rundt med både mobilen og de fysiske kortene, er man også mer sårbar dersom noen stjeler dine eiendeler. Hvis du til vanlig kun gjennomfører mobilbetaling, og lar lommeboken ligge hjemme, vil du redusere sjansen for at kortet ditt blir misbrukt. Sjansen for at noen bruker kortet på mobilen (hvis telefonen blir frastjålet) er også lavere, ettersom andre ikke kan benytte det uten Touch ID og Face ID.
Marjamaa forteller til Nordea at betalning med mobil har steget med rundt 90 % det siste året. Dette er ikke så rart, med tanke på alle fordelene som kommer med mobilbetaling. For selv om man utfører betaling via mobil, mister man ingen av fordelene tilknyttet kredittkortene.
Du vil med andre ord opptjene bonuser og rabatter som normalt. Har du forskjellige kredittkort til ulik bruk, som f.eks. bensinkort eller reisekort, finner du enkelt frem det foretrukne kortet i mobilen og bruker det.
Et vanlig spørsmål, som også kan være en årsak til at mange kvier seg fra å bruke mobilbetaling, er om det koster noe ekstra å betale med mobilen. Det enkle svaret på dette er «nei», uansett om du bruker Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay eller Vipps. Du vil motta akkurat de samme fordelene som om du bruker kortet fysisk, enten det er reiseforsikring, rabatter eller bonuser.
Så, hva er egentlig fordelene og ulempene med å betale med mobilen vs kontaktløs betaling med ditt fysiske kredittkort?
Fordeler og ulemper med mobilbetaling:
Emma er redaktør for Kortio. Hun har bred erfaring fra innholdsproduksjon, både i Norge og utlandet. Som mange i hennes sko, startet hun sin publisistkarriere som sommervikar i lokalavisen. Dette ble kombinert med studier i utlandet med vekt på kommunikasjon og medievitenskap. Selv om hun kan henge flere diplomer på veggen, fokuserer hun heller på å gjøre Kortio til nordmenns foretrukne nettsted for alt som har med forbruksgjeld og privatkreditt å gjøre.